PACTES DESPRÉS DEL 26-M

L'estratègia de Vox: Dels seients a les fotos

Abascal exigeix reunir-se públicament amb Cs per propiciar pactes de dreta

Els 'voxistes' han rebaixat la seva demanda de tenir seients en totes les administracions

zentauroepp48257136 vox190521100056 / Ballesteros

zentauroepp48257136 vox190521100056
zentauroepp48378555 santiago abascal190529135459

/

2
Es llegeix en minuts
EL PERIODICO

Vox ha reunit per fi la seva Executiva per analitzar el succeït el 26-Mpassat i, sobretot, per decidir quantcondicionarà els pactes territorials que pot aconseguir amb el PP i Cs a fi d’evitar que l’esquerra governi. Les seves declaracions en campanya i les realitzades tot just conèixer-se l’escrutini feien pensar que mantindrien inamovibles les seves exigències de màxims. Per sumar amb populars i taronges, avisaven llavors, exigirien negociar de tu a tu i sense draps calents amb les dues organitzacions i també seients en els governs. Conselleries i regidories. Això, segons argumentaven, era el compromès amb els seus votants i decebre’ls no era una opció.

Però el panorama està canviant entorn dels possibles acords. El discurs delsvoxistes,  tot i que s’entossudeixin a dissimular-ho, també. Han perdut severitat. De la demanda de càrrecs en les administracions estan passant a reclamar reunions amb els de Pablo Casado i Albert Rivera de les quals quedi constància pública. Sense humiliacions ni menysteniments, adverteixen, mirant de reüll els de Ciutadans. Volen compromisos i fotografies per al seu àlbum històric, però el cap dels liberals no es mostra disposat a complaure Santiago Abascal. Almenys, de moment. Sap, a més, Rivera que a Europa, els seus companys de grup a l’Europarlament, el segueixen de prop i amb recels per aquest assumpte.

Notícies relacionades

A això s’hi ha de sumar que el PSOE i Más Madrid, juntament amb dirigents com Manuel Valls a Barcelona, estan agitant el tauler per evitar que els independentistes tinguin poder a Barcelona o els ultres en altres territoris. I es diuen disposats a fer sacrificis ‘transversals’ que col·loquen dirigents com els taronges en una situació inèdita: poden triar dreta o esquerra sabent que ells sempre guanyen. Aquest apoderament sobrevingut i inesperat cou a Vox, que no volia conformar-se amb estendre la fórmula de govern 'a l’andalusa' (el PP i Cs repartint-se les conselleries i la ultradreta donant recolzament des de fora) per altres punts d’Espanya.

Comencen els matisos

Amb el debat obert internament sobre com reaccionar en aquesta conjuntura, Vox manté aparences en el discursiu, però introdueix ja matisos més que cridaners. "Primer ens haurem d’asseure [amb Cs, que s’hi nega] i després caldrà veure cas per cas", va respondre aquest dijous el portaveu ultra, Iván Espinosa de los Monteros, quan se li va plantejar si tenir seients continua sent línia vermella. La foto, segur, per a l’àlbum. Els càrrecs... ja es veurà. Dependrà del preu que posi Rivera, amb la paella pel mànec en aquests moments. Això sí, els d’Abascal continuen advertint que si no se’ls respecta en aquest joc deixaran pas a l’esquerra i, quan els seus possibles socis aprenguin la lliçó, ja aniran a buscar-los per impulsar mocions de censura.... o no. Temps al temps i tota l’atenció posada en els taronges, que decideixen.