Arrenca la XIII legislatura

El Congrés estrena codi de conducta per a ses senyories

Els diputats han d'especificar quins regals, beneficis o donacions han rebut en la seva carrera

Tindran una oficina on consultar dubtes i es comprovarà la veracitat de les dades aportades

zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853

zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro

Els nous diputats i diputades elegits a les urnes per a la XIII legislatura s’han vist obligats a presentar la seva declaració de béns i activitats, com és habitual, i un segon document que sí que constitueix una novetat: una llista que reculli interessos econòmics amb les activitats que van realitzar abans d’arribar al Congrés i en què es detalli quins regals, donacions o beneficis de qualsevol tipus han rebut ocupant anteriors càrrecs. Des de vacances pagades a llotges en partits de futbol o entrades a concerts exclusius. Tampoc podran rebre cap obsequi durant el seu acompliment com a parlamentaris, tret que provinguin d’amics i familiars o siguin "comuns d’acord amb els usos i costums" i aliens a la seva activitat política.

En la legislatura anterior, la Mesa de la Cambra baixa va aprovar ‘in extremis’ un nou codi de conducta, amb caràcter vinculant, per homologar les exigències de transparència dels parlamentaris espanyols als de democràcies veïnes. Va ser un compromís de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per complirles recomanacions que el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO),Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO), un organisme del Consell d’Europa, va fer a Espanya fa ja un lustre.

Per ajudar ses senyories a distingir entre la cortesia i l’efecte ‘lobby’ als regals que puguin rebre començarà a funcionarl’Oficina de Conflicte d’Interessos, que resoldrà amb "confidencialitat" els dubtes dels diputats i elaborarà un informe anual sobre el compliment del codi. Si un parlamentari creu compromesa la seva imparcialitat davant d’una iniciativa, haurà de comunicar-l’hi per escrit al president del Parlament o al de la comissió que correspongui. Es tractad’evitar que participi en votacions mogut per interessos personals. L’Oficina comprovarà també la veracitat del contingut de les declaracions incloses en el Registre d’Interessos, i serà la primera vegada que un òrgan del Congrés investigui la informació que aporten els diputats i no es limiti només a fer-la pública.

Exhibir agendes i cites amb ‘lobbies’

Notícies relacionades

Entre les noves obligacions per als diputats hi ha la publicació de la seva agenda institucional a la web del Congrés i les seves reunions amb ‘lobbies’ o grups d’interès. Des d’un dinar amb empresaris fins a una trobada amb una associació. Aquest va ser un dels punts que va suscitar més debat la passada legislatura, quan els parlamentaris treballaven en una reforma del reglament que va quedar atrapada entre pròrrogues i va decaure amb la convocatòria d’eleccions. Va ser Pastor la que, a través d’aquest nou codi de conducta i davant de la falta d’acord, va elaborar juntament amb els serveis jurídics del Congrés la primera definició oficial de ‘lobby’: els qui es comuniquin directament o indirectament amb els càrrecs públics o el personal al seu càrrec en favor d’interessos privats, públics, particulars o col·lectius, intentant modificar o influir sobre qüestions relacionades amb iniciatives legislatives.

També es publicarà una "breu ressenya de dades biogràfiques personals, acadèmiques i professionals", amb el que els parlamentaris considerin rellevant, provant d’evitar els casos de ‘currículums minvants’ com els que ja s’han viscut en la institució. Tot i que la veracitat de la informació continuarà depenent de l’honradesa del polític, que no estarà obligat a adjuntar els seus títols o a acreditar la seva formació. Les parets del Congrés dels Diputats seran aquesta legislatura més transparents, tot i que encara queda camí perquè no hi hagi cap racó on la informació es pugui ocultar.

Temes:

Congrés