REGULACIÓ DELS GRUPS D'INTERÈS

Què és un 'lobby' i quatre dubtes més

Els grups de pressió ofereixen transparència per acabar amb la mala fama

1
Es llegeix en minuts
ROSA M. SÁNCHEZ / MADRID

¿QUÈ ÉS UN 'LOBBY'?

El diccionari accepta el terme 'lobby' com a equivalent a “grup de pressió”. El terme al·ludeix a tota organització de caràcter social, econòmic i de ciutadans que porti a terme accions per influir en els poders públics en defensa dels interessos comuns dels seus membres. Un 'lobby' és una associació empresarial, però també una empresa, un sindicat, una oenagé, una associació de consumidors o una església.  

¿I UN LOBBISTA?

'Lobbista' és la persona que assumeix la tasca de representar el 'lobby'. Pot ser algú de la mateixa organització o un professional extern (un despatx d'advocats, d'economistes o de relacions públiques) els serveis del qual són contractats.

¿PER QUÈ TENEN TAN MALA FAMA?

Segons Joan Navarro, vicepresident de Llorente y Cuenca, la mala premsa dels 'lobbies' neix de les pràctiques als EUA, on financen els partits polítics i les campanyes dels seus candidats i després pressionen en l'elaboració de les lleis, un model diferent del que existeix a Europa. A canvi, tenen fama d'eficàcia. S'atribueix al president Kennedy la frase "els lobbistes em fan entendre un problema en 10 minuts, mentre que els meus col·laboradors triguen tres dies".

¿I A EUROPA?

Notícies relacionades

Segons un estudi de l'oenagé Transparència Internacional, més del 50% dels europeus creuen que el seu govern està en gran mesura o completament guiat per uns pocs i poderosos interessos.

¿QUÈ PASSA A ESPANYA?

En l'informe sobre Espanya finançat per la CE sota el projecte ‘Lífting de Lid on Lobbying” (“Aixecant la tapa dels 'lobbies'”) el 2014 per a 19 països es presenten casos en diferents sectors com energia, salut, financer, telecomunicacions o construcció, relacionats amb riscos de corrupció i amb males pràctiques. Per Jesús Lizcano, president de Transparència Internacional Espanya, "la millora de la transparència i la integritat en l'àmbit del 'lobby' contribuiria a distingir el 'lobby' de les activitats corruptes o faltes d'ètica, a equilibrar el camp de joc en la presa de decisions, i en definitiva, a aconseguir millors lleis i polítiques per a tots".