sessió constitutiva del congrés

Junqueras saluda Sánchez i Iglesias

El president en funcions ha conversat amb Jordi Sànchez a la cua per a la votació de la Mesa

sanchez junqueras / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El pres i diputatd’Esquerra Republicana  de Catalunya Oriol Junqueras ha saludat durant la sessió constitutiva del Congrés dels Diputats el president en funcions del Govern, el socialista Pedro Sánchez, en una trobada molt freda. Ha sigut el president d’ERC qui, després de votar, ha passat per davant de l’escó del líder del PSOE, tal com es pot veure en unes imatges publicades per Catalunya Ràdio. També ha estat parlant una estona amb l’exministre d’Exteriors i candidat socialista a les europees, Josep Borrell, i ha saludat altres exmembres del Govern com Margarita Robles (Defensa), Dolores Delgado (Justícia) i Fernando Grande-Marlaska (Interior). A la cua per a la votació de la Mesa, el líder del PSOE també ha estat conversant amb Jordi Sànchez. 

També s’ha produït una trobada entre Junqueras i Pablo Iglesias. El líder de Podem ha donat la mà al diputat d’Esquerra i després ha repetit el gest amb Sànchez, Rull i Turull, als quals els seus companys havien reservat tres llocs a la zona central de l’hemicicle, just a sobre del Govern, en la qual també s’ha assegut Iglesias. Al costat hi havia el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i la diputada Inés Arrimadas, que van seguir amb indiferència les salutacions. Arrimadas, en canvi, sí que ha saludat, amb dos petons, Turull, Rull i Sànchez. Els quatre diputats presos han conversat amb tots aquells parlamentaris que s’han acostat a ells. 

20190521 437652 entradascongresomo 1 1 / periodico

A la tribuna de convidats hi havia familiars dels processats: les dones de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, i familiars d’Oriol Junqueras i de Dolors Bassa. També autoritats catalanes com el president del Parlament, Roger Torrent. Per la seva banda, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va entrar a l’hemicicle acompanyat per diversos ministres després que ho fessin els diputats presos. Mentre anaven a seure al banc blau va ser saludat per alguns diputats de Vox, que avui s’han assegut als escons en els quals històricament s’asseuen els parlamentaris socialistes.

Minuts més tard, tots dos han conversat. Sánchez ha deixat de parlar per telèfon per conversar amb Junqueras, que s’ha acostat, junt amb Gabriel Rufián, al lloc on es troba el president en funcions. Tots dos xerren durant prop d’un minut i s’acomiaden donant-se la mà. Segons fonts republicanes, s’haurien dit "hem de parlar".

Pedro Sánchez saluda Santiago Abascal / david castro

Sánchez saluda Abascal

Notícies relacionades

Sánchez també ha saludat el líder de Vox, Santiago Abascal, i altres dirigents del partit d’extrema dreta a l’entrar a l’hemicicle del Congrés i asseure’s al banc blau, al costat del qual s’han situat els diputats del partit d’Abascal.

Durant aquesta primera sessió del Congrés, els escons encara no estan assignats per grups parlamentaris i els diputats de Vox, que han arribat molt aviat a la Cambra, han decidit asseure’s als seients que habitualment ocupa el PSOE, just a sobre del banc blau reservat al cap de l’Executiu. Abascal, de fet, s’ha assegut al lloc que normalment li correspondria a la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, exactament a l’esquena de Sánchez. A l’entrar a l’hemicicle, el president ha encaixat la mà d’Abascal, i d’uns altres dos dirigents de Vox, asseguts al seu costat.