ESPAIS ELECTORALS

La fugida de JxCat marca el debat entre candidats europeus a TV-3

zentauroepp48152219 barcelona   14 05 2019   pol tica   candidatos  a las elecci190514215855

zentauroepp48152219 barcelona 14 05 2019 pol tica candidatos a las elecci190514215855 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts

L’absència dels dos principals candidats independentistes, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, ha marcat el debat de TV-3, fins al punt que el programa va començar amb l’al·legat dels seus substituts, Aleix Sarri i Jordi Solé. Sarri, després, va abandonar el plató i es va negar a debatre amb la resta de candidats "com a protesta". Puigdemont, que havia promès participar si hi intervenia Junqueras, va cedir el lloc a Comín, que finalment va ser vetat per la Junta Electoral Central perquè va considerar que "tenia avantatge a l’intervenir des d’un altre espai".

La resta dels grups, inclòs ERC, a qui també se li havia vetat que el seu candidat, Oriol Junqueras, participés per videoconferència des de Soto del Real, es van quedar.

Van debatre quatre eurodiputats (Jordi Solé, d’ERC; Esteban González Pons, del PP; Javi López, del PSC, i Ernest Urtasun, d’En Comú), amb un aspirant a ser-ho: Jordi Cañas, de Ciutadans. 

La fugida de Sarri va crear sorpresa entre els companys de programa, fins al punt que González Pons va arribar a demanar que s’emetés el vídeo de Junqueras, "perquè l’horari de presó li ha impedit intervenir", però no el de Puigdemont. "És una qüestió de dignitat, Junqueras està a la presó i Puigdemont en una mansió a Brussel·les", va dir per justificar la diferència de tracte.

TV-3, al final del programa, va optar per emetre el vídeo de Junqueras, tot i que no el de Puigdemont, que van relegar a "altres espais informatius de la casa", "per respecte als candidats que han estat al plató", va afirmar el presentador, Xavi Coral.

Tots cinc van debatre temes sobre Catalunya a Europa, l’avenç l’extrema dreta, les mesures socials i econòmiques, i la nova estratègia de defensa. 

Qüestió catalana

Van començar per la qüestió catalana, i Urtasun i González Pons es van embolicar aviat sobre qui va proposar el debat al Parlament Europeu sobre Catalunya, un enrevessat assumpte sobre la memòria els va jugar una mala passada.

El candidat d’En Comú va proposar aconseguir el reconeixement del català en les institucions europees, a la qual cosa es van apuntar ERC i el PSC. González Pons es va quedar sol reclamant també el valencià, com a llengua diferent.

Urtasun, també eurodiputat com López, va reclamar més empenta per ampliar el reconeixement dels drets de les dones –amenaçat per l’extrema dreta– i els refugiats. I va acusar els eurodiputats del PP d’haver votat en contra de sancionar Viktor Orban, el xenòfob i dictatorial primer ministre d’Hongria.  

Jordi Solé, d’ERC, va qüestionar la política migratòria i la retenció de l’'Open Arms'. El PSC va recordar que Espanya és el país que més refugiats i immigrants rep.  Urtasun va demanar reformar el reglament de Dublín per crear un reglament d’entrada "solidari" amb "visats humanitaris", "blindar l’ajuda humanitària" i tornar a introduir els visats humanitaris en la legislació espanyola.

González Pons va explicar que "ningú ha rebut a Europa" Puigdemont. "Quan un arriba a Brussel·les, si a algú se’l considera enemic és als nacionalistes".  I va afirmar que la Unió Europea "és la vacuna contra el nacionalisme". 

Crisi econòmica i canvi climàtic

En temes econòmics, ERC va reclamar un subsidi d’atur comú per a Europa. Urtasun va demanar tres reformes bàsiques: fiscalitat (paradisos fiscals, multinacionals...) i inversió ecològica; reformes contra la precarietat i per a l’eurozona.

Javi López, del PSC, va demanar combatre la pobresa infantil, garantir les pensions públiques i més aplicació de les polítiques per a l’ocupació juvenil, també a Catalunya, on s’han quedat sense gastar recursos, va dir. 

Els debatents van coincidir en l’augment de la desigualtat social a Europa, que van justificar per com es van aplicar les mesures contra la crisi a Europa, amb el silenci del PP, responsable de la seva gestió a Espanya. Ciutadans va demanar allà més control democràtic a les decisions econòmiques i un millor repartiment social de la riquesa. 

Urtasun va demanar un impost europeu contra l’especulació immobiliària i ERC va apressar a unificar la fiscalitat a Europa.

Pressupost i defensa 

González Pons va alertar sobre la possible retallada dels ajuts a l’agricultura pel descens de pressupost després del ‘brexit’. I va demanar més atenció a la nova economia i la digitalització.

Van coincidir tots sobre la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic i la transició ecològica, tot i que el PP va reclamar que no suposi més impostos.

Notícies relacionades

ERC va criticar la idea de crear un exèrcit europeu "superposat". Una idea aquesta que van defensar el PP, el PSC i Ciutadans, per "reduir despeses" i "defensar els valors d’Europa" pel desistiment dels EUA. 

A propòsit del ‘brexit’, Solé va criticar "els discursos que pot marxar de la Unió Europea sense conseqüències". Un argument que el PSC va aprofitar per criticar la via unilateral independentista catalana, a la qual es va apuntar Ciutadans i que va acabar amb Urtasun defensant l’"europeisme" del procés.