¿García Ortiz ha de reflexionar?

L’amenaça a la continuïtat del fiscal general de l’Estat no depèn del que resoldrà el Tribunal Suprem en el recurs d’impugnació contra el seu nomenament, sinó sobretot del que aflori en les diligències obertes sobre la revelació de dades en el cas de la parella de Díaz Ayuso.

¿García Ortiz ha de reflexionar?

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Vet aquí una de les paradoxes de l’"Estat judicial" a Espanya.

Acte I

L’Agència Tributària desenvolupa una investigació tan rigorosa com eficaç sobre la defraudació d’Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid. Les inspectores estableixen que l’empresa Maxwell Cremona, de González Amador, havia obtingut un benefici de 2,33 milions d’euros en la venda de mascaretes durant la pandèmia i que havia evitat tributar 350.951 euros.

Les inspectores aporten el seu informe a la Fiscalia de Madrid perquè presenti una querella penal, això és, es posa en contacte amb Carlos Neira, l’advocat de González Amador. Sorgeix la iniciativa de González Amador, a través de Neira, el 2 de febrer del 2024, de reconèixer els dos delictes i pagar uns 500.000 euros. La querella està a punt de presentar-se.

Acte II

Només estem a uns dies que l’assumpte passi als jutjats. El context polític: ha esclatat el cas Koldo. També apareix el cas Begoña Gómez, la dona del president del Govern. I vet aquí que a mitjans de març es filtra la notícia sobre la defraudació d’Alberto González Amador.

Irromp Miguel Ángel Rodríguez, cap de gabinet de Díaz Ayuso, per contrarestar les notícies. El seu recurs: un correu reservat de resposta de la Fiscalia de Madrid a l’advocat de González Amador. Rodríguez revela el correu i diu que és la fiscalia la que té la iniciativa del pacte i que de dalt no els deixen. L’entrada en escena de Rodríguez provoca el salt a l’arena del fiscal general de l’Estat (FGE), Álvaro García. Obté els correus, en mostra un a un mitjà el dimecres 13 a la nit mentre anuncia que es difondrà un comunicat. Al matí següent, el TSJM difon aquest comunicat.

La jutge titular del jutjat d’instrucció 18 de Madrid, María Inmaculada Iglesias, admet a tràmit, el 22 de març, la denúncia de la Fiscalia de Madrid per dos delictes de frau i un de falsedat i cita a declarar l’imputat González Amador el 20 de maig.

Acte III

Tant el Col·legi d’Advocats de Madrid com González Amador presenten denúncia i querella, respectivament, tant davant l’Audiència de Madrid com el TSJM, per presumpta revelació de secret contra els fiscals de delictes econòmics Julián Salto i la fiscal en cap de Madrid, Pilar Rodríguez. Immediatament es produeix una esquerda en el TSJM. La sala civil i penal del TSJM demana informe a la Fiscalia del TSJM. Li toca per tanda a la fiscal María de la O Silva, que exigeix una junta de fiscals de sala de l’FGE. García obté una victòria pírrica: 16 a favor d’informar contra l’admissió a tràmit i 15 a favor d’investigar.

Acte IV

La querella de González Amador i la del Col·legi d’Advocats són admeses a tràmit dimarts passat. Hauran de declarar com a imputats els fiscals Salto i Rodríguez. El que aflori donarà llum sobre la utilització d’informació reservada en una batalla mediaticopolítica.

García està pendent d’un recurs d’impugnació del seu nomenament a la secció quarta de la Sala Tercera del Suprem. L’FGE ha recusat quatre magistrats que van anul·lar el nomenament de l’exfiscal general de l’Estat Dolores Delgado l’any passat com a fiscal de la Sala Togada Militar del Suprem per "desviació de poder" comès per García (i que dimarts passat van anul·lar el decret que la va nomenar fiscal de Memòria Democràtica). Però les fonts judicials assenyalen que l’amenaça a la seva continuïtat vindrà de la querella de la parella d’Ayuso i de l’acusació popular que s’ha donat al cas al Col·legi d’Advocats de Madrid. Una amenaça que el portaria al camí tortuós de la Sala Segona del Suprem per la seva actuació en el cas González Amador.

Potser s’hauria de prendre també cinc dies de descans i anunciar dilluns vinent si li val la pena continuar com a FGE. La seva política a l’FGE –i la del Govern– s’està enfonsant.

El Senat demana al Govern el cessament del fiscal

El PP va utilitzar ahir la seva majoria al Senat per aprovar una moció en la qual reclamen al Govern el cessament del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, després que el Suprem anul·lés el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Drets Humans i Memòria Democràtica.

Notícies relacionades

El PSOE i els senadors de Sumar es van quedar sols en la defensa del fiscal general, mentre que els seus socis habituals –ERC, Junts, EH Bildu i PNB– es van abstenir.

García Ortiz es va pronunciar sobre la iniciativa en una entrevista a TVE. «¿Per què el Senat de la nació reprova una persona sense ni tan sols haver-la escoltat?», es va preguntar, a més d’assegurar que està «molt tranquil». M. Á. R.

Temes:

Govern TVE