ELECCIONS EUROPEES

Puigdemont descarta repetir com a candidat a les eleccions catalanes

L'expresident preveu exercir com a eurodiputat malgrat la impossibilitat legal

video 3498307 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de llista de JxCat a les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha afirmat que la seva intenció és, si pot, recollir l’acta d’eurodiputat en cas de resultar elegit el 26-M, amb la qual cosa deixaria l’escó del Parlament, i ha aclarit que no té "cap interès" a tornar a ser candidat en les pròximes eleccions catalanes.

A través de videoconferència, Puigdemont ha participat en una roda de premsa organitzada per l’ACN com a cap de cartell de la candidatura de JxCat, que porta per nom Lliures per Europa. En un moment en què és diputat suspès del Parlament de forma, al seu judici, "il·legítima i il·legal", ha deixat clar que "no ha renunciat" a ser investit de nou president de la Generalitat, però ha reconegut que no ha sigut possible per una "muralla d’enginyeria legal" de l’Estat.

En tot cas, ha afirmat que després del 26-M, si és elegit eurodiputat, la seva "intenció és recollir l’acta" a l’Eurocambra, per seguir amb la feina que ha fet des que va fugir Bèlgica a finals del 2017, d’internacionalització de la causa sobiranista. Uns plans que xoquen amb el marc legal del Parlament Europeu, que per escrit ja ha deixat clar que Puigdemont no podrà exercir com a eurodiputat si no recull l’acta presencialment al Congrés dels Diputats, per a la qual cosa s’arriscaria a ser detingut.

"Cap interès"

Preguntat per si es planteja, després de la seva possible etapa com a eurodiputat, reprendre la seva carrera en les institucions catalanes, l’expresident ha assegurat no tenir "cap interès a ser candidat a unes eleccions al Parlament". "El que sí que voldria és recuperar la normalitat", ha conclòs.

Davant dels impediments legals per ser eurodiputat, Puigdemont ha asseverat que ell no té cap dubte que podrà recollir l’acta i s’ha preguntat si Espanya respectarà "les regles de joc de la UE", afegint una advertència: "Crec que a l’Estat li convindria facilitar que els eurodiputats de JxCat i ERC elegits [inclòs Oriol Junqueras, en presó preventiva] puguin exercir el càrrec, perquè seria la millor imatge que podria donar Espanya a Europa, i seria a més part d’una solució al conflicte català que només pot ser política".

L’estabilitat del Govern

Notícies relacionades

L’expresident català ha desitjat que el cicle electoral i la competició entre JxCat i ERC no "afecti" l’estabilitat del Govern que comparteixen, un Executiu que ha demostrat, segons la seva opinió, "una resiliència extraordinària", mentre ha remarcat que el Gabinet de Quim Torra hauria de tenir una "legislatura llarga".

A l’Eurocambra, Puigdemont ha descartat incorporar-se a grups que estiguin en contra del dret a l’autodeterminació de Catalunya, amb la qual cosa ha exclòsl’Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), on havia estat CDC, i en canvi ha deixat oberta la porta a incorporar-se al’Aliança Lliure Europea (ALE), on és ERC.