El dol per Rubalcaba paralitza la campanya electoral

Els socialistes s'esquincen per la mort del seu ex-secretari general i els seus col·legues d'altres partits ploren i honren Rubalcaba

Els mítings deixen pas per unes hores al dol i al tribut al veterà polític, la capella ardent del qual s'instal·la al Congrés

zentauroepp48099147 madrid 10 05 2019 pol tica llegada al congreso de los dipu190510204927 / JOSE LUIS ROCA

zentauroepp48099147 madrid 10 05 2019  pol tica  llegada al congreso de los dipu190510204927
zentauroepp48099353 madrid 10 05 2019  pol tica  llegada al congreso de los dipu190510210600
zentauroepp48099356 madrid 10 05 2019  pol tica  llegada al congreso de los dipu190510210605
zentauroepp48099442 barcelona 10 05 2019  miquel iceta  en plena campa a elector190510211932

/

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Havia despertat trist el primer dia de campanya, sense excessives ganes d’entregar-se al frenesí electoral. Els candidats i líders polítics es van disposar a complir amb la seva agenda sense baixar la guàrdia, sabedors que en qualsevol moment els tallaria el ritme i la parla una notícia esperada, però dolençosa: la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba. I així va ser. A punt de marcar el rellotge les 15.30 hores de la tarda, els periodistes van ser informats que el veterà socialista s’havia apagat definitivament. Un ictus traïdor va poder amb qui, durant dècades, va aguantar a la seva escassa esquena part del pes de l’Estat. I del socialisme. I de la crítica dels seus adversaris (a estones ferotge) també. Molts d’ells confessaven aquest divendres com havien après a admirar entre bambolines el mateix personatge que tants mals de cap els va provocar. Algun fins i tot li professava gran estima després d’anys d’enfrontaments i de secrets compartits, com el popular Mariano Rajoy.

La confirmació de la seva mort va provocar que s’anessin entrellaçant en els mitjans i les xarxes socials els anuncis que gairebé tots els partits suspenien els seus mítings per respecte a la seva figura amb elogis, condols, records i obituaris. Els ecos del cop que sobre la taula havia donat al matí Pablo Casado per demanar el PP lleialtat; les rebuscades excuses de Vox per intentar justificar el seu injustificable veto a periodistes o els eslògans i titulars dels diferents aspirants per tot el país es van anar silenciant per deixar espai al dol. Un dol que tenyia pràcticament tot l’espai polític i bona part del social, deixant un profund esquinç al PSOE.

"¿Alfredo? No m’ho crec"

Tota mort té un halo d’irrealitat, sobretot en els primers moments, però la de Rubalcaba, aquest divendres, dia 1 de la segona volta del periple electoral, pot ser que el tingui més. Almenys, per als seus companys. "Encara no m’ho crec. ¿Alfredo? No m’ho crec" –va comentar, hores abans que s’obrís la capella ardent al Congrés, un diputat del PSOE que també havia estat a l’hospital els dies anteriors. "Semblava que sempre hagués d’estar allà, enganxat al telèfon, pendent de tot." Però se n’ha anat i els socialistes han hagut de tancar momentàniament una campanya quan encara no havia començat. La seva sobtada mort, després de tenir un infart cerebral, fa encara més estranya aquesta etapa política, quan han passat menys de dues setmanes de les eleccions generals.

La defunció de l’ex-secretari general ha paralitzat el seu partit, que després d’obtenir un triomf incontestable en les legislatives confia ara a mantenir els seus feus i conquistar nou poder territorial. Pedro Sánchez, president del Govern i successor de Rubalcaba al capdavant del PSOE, ja va avançar dijous la seva tornada a Espanya des de Sibiu, a Romania, on participava en una cimera europea. Aquest divendres, Sánchez tenia previst participar primer al Saló de l’Automòbil de Barcelona (al costat dels Reis i el president de la Generalitat, Quim Torra) i després en un míting del PSC. Però va suspendre les dues convocatòries, centrant-se després del Consell de Ministres a visitar la família de Rubalcaba a l’hospital i acudir a la capella ardent que es va preparar al Saló de los Pasos Perdidos de la Cambra baixa, aquesta on tantes i tantes jornades va passar Rubalcaba, amant de la vida parlamentària. La seva última entrada al seu estimat Congrés va ser a coll. Per la porta dels lleons, la de les ocasions solemnes, per bé i per malament. 

Notícies relacionades

Els mítings del PSOE començaran, com a mínim, diumenge. I en tots aquests hi haurà un record al també exministre, exportaveu governamental i exvicepresident. "A ell potser li hauria donat rubor, tal com era, però si hi ha alguna cosa de justícia, és això", va assenyalar un candidat a les municipals. "Tots els espanyols tenim un deute amb ell pel seu treball al servei d’aquest país, de les seves institucions i de la ciutadania", va explicar el PSOE a través d’un comunicat. Una mica de cert hi ha d’haver en tot això quan els representants de les més rellevants institucions, els líders dels partits més importants i centenars de ciutadans van fer un alto en les seves vides per dir-li adeu. La campanya ha tancat unes hores per defunció. No hi ha mítings, sinó dol.