Junqueras fa una opa a l'espai postconvergent

El líder d'ERC fia la negociació amb el PSOE a la força que li atorguin les urnes

Esquerra no facilitarà «ni per acció, ni per omissió» un govern d'«extrema dreta»

video 3487355 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Mai ha sigut home de perdre’s en les tortuositats de l’estira-i-arronsa verbal entre partits. Oriol Junqueras ha sigut, i és, com ha demostrat aquest dissabte en una roda de premsa per videoconferència, home de bones paraules i actes contundents. Només ell pot ordenar als seus contenir tota resposta als continus atacs de la postconvergència, que prova d’igualar les xifres demoscòpiques que, ara, marquen una bona tirada entre ERC i JxCat i, alhora llançar una opa en tota regla contra l’electorat independentista dels postconvergents puigdemontistes, el corrent en voga en aquestes eleccions.

Només Junqueras pot “agrair les crítiques” exconvergents  “perquè segur que ho fan des de la bona intenció” i ajuden ERC “a millorar” i, tot seguit, demanar als catalans sobiranistes que el 28-A no s’equivoquin de papereta i sí que escullin la dels republicans “perquè és la millor opció”.

Només ell pot enviar una salutació “fraternal, de companys” a Carles Puigdemont i, sense respirar, recordar que els seus antecessors van ser Macià i Companys i que el seu partit ha sigut el més reprimit de la història política catalana.

Va defensar que la papereta d’ERC és la millor perquè “com més gran sigui la victòria d’ERC més ens acosta a un referèndum i a la independència”, va prosseguir. Perquè la victòria que desitja Junqueras no se circumscriu a aquestes generals, sinó que compta per a qualsevol convocatòria que vingui, com la doble del mes que ve. “El nostre objectiu és” va dir citant Luis Aragonés, “guanyar i guanyar i guanyar i guanyar. Volem guanyar per ser útils”.

I és que la reiteració i la dimensió de la victòria (qualsevol entrenador prefereix guanyar per 10 a 0 que per 1 a 0) sembla clau per a Junqueras per doblegar la inflexible posició del president del govern de circumscriure el diàleg amb el secessionisme als marges que delimita la Constitució.

Pendent de les urnes

No es va mostrar, per tant, sorprès el president d’ERC d’aquest “mai [a un referèndum]” que va llançar el socialista dijous a Badalona. Per a Junqueras, el punt al camí que separa Sánchez d’ERC en què les dues parts es trobaran el delimitiran “el resultat a les urnes”. Si aconseguíssim els 48 diputats en joc a Catalunya el 28-A”, va hiperbolitzar, “seríem més a prop del referèndum del que estaríem si no n’obtinguéssim cap”, va afirmar.

Notícies relacionades

Això sí, en plena comunió amb Gabriel Rufián, Junqueras no té cap dubte sobre la seva oposició a l’arribada d’un eventual tripartit de dretes: va reiterar diverses vegades que el seu partit no permetrà “ni per acció ni per omissió” aquest govern.

“Qualsevol demòcrata europeu tél’obligació d’impedir la creacióde governs d’extrema dreta” va assenyalar. “Això no significa que regalem els nostres vots a Pedro Sánchez. No traçarem línies vermelles que suposin un xec en blanc per a l’extrema dreta, però alhora no donarem xecs en blanc a Sánchez que suposin una línia vermella per les nostres legítimes aspiracions d’aconseguir una república independent”, va asseverar a mode, gairebé, d’embarbussament. “Serem exigents amb les nostres demandes”, va sentenciar.