ELS PROGRAMES ELECTORALS

Les propostes dels partits per al 28-A: món rural

El PSOE, el PP, Ciutadans, Unides Podem i Vox, immersos en una competició per seduir als territoris menys poblats

Oferir avantatges fiscals, incentivar la creació ocupació i fomentar el turisme rural són algunes de les propostes per fer front a la despoblació

jcarbo46600818 dones rurals190128123912

jcarbo46600818 dones rurals190128123912 / Marc vila

3
Es llegeix en minuts
Berta López

Durant aquesta campanya electoral, s’està prestant especial atenció a "l’Espanya rural", un grup de territoris que tradicionalment han sigut feus populars. Gràcies als escons de les províncies menys poblades el Partit Popular té actualment majoria absoluta al Senat i ara tem, amb la fragmentació en tres de la dreta espanyola, perdre aquesta hegemonia després del 28-A. Ciutadans i Vox, per la seva banda, estan dipositant tots els seus esforços per esgarrapar algun vot de l’electorat fins ara popular. El passat 3 de març diferents col·lectius pertanyents al món rural es van manifestar en una marxa organitzada per l’Associació Rural pels carrers del centre de Madrid per reivindicar "el món rural i les seves tradicions". El trident de dretes llavors es va afanyar a demostrar qui dels tres podria satisfer millor les demandes dels milions d’espanyols que viuen a les províncies menys habitades de l’Estat. Tampoc Unides Podem va faltar a la cita, reivindicant un "sistema sostenible", va afirmar la seva portaveu Paula Valero.

Que els partits s’han adonat de la importància de posar el focus no només en Madrid i Barcelona, sinó també en la resta de pobles i ciutats que normalment reben menys atenció, s’ha evidenciat amb algunes imatges que ens està deixant la campanya com la de Pablo Casado amb un xai en una granja a Palència o la de Santiago Abascal confirmant la seva assistència a la Fira Nacional de Maquinària Agrícola, sense oblidar l’acte d’arrencada oficial de campanyad’Albert Rivera, retransmès des de Pedraza, un poble de Segòvia. I aquesta evidència també ha quedat plasmada també en els seus programes.

Contra la despoblació

Oferir avantatges fiscals com la reducció de l’IBI per als municipis petits, incentivar i fidelitzar la creació ocupació en zones rurals –especialment entre els joves i les dones– i fomentar el turisme rural són algunes de les propostes dels diferents partits per assegurar la supervivència del món rural i per fer front a la despoblació. Una de les mesures que promet tant l’esquerra com la dreta és la de fer arribar els sistemes de comunicació i de connexió a les xarxes en totes les parts del territori, que encara no té accés a Internet.

Els populars asseguren que garantiran més seguretat per a la població rural, duent a terme undesplegament més gran de la Guàrdia Civil en aquests entorns. També el PSOE considera necessari compensar els efectius de la Guàrdia Civil que han sigut retirats al llarg dels últims anys. Un altre consens que es demostra entre la majoria dels partits és la necessitat de fer arribar els serveis públics com ara la sanitat, l’educació i l’atenció a la dependència a les zones menys poblades, per acabar així amb la "bretxa territorial", la desigualtat que pateixen els ciutadans que viuen lluny de les grans ciutats.

Tradicions rurals

Notícies relacionades

Vox s’han presentat des d’un inici com els gran defensors de les tradicions del món rural, com la caça. Els ultradretans, igual que Ciutadans –que també s’erigeixen com a defensors "de la caça i la pesca sostenibles"–, proposen eliminar l’actual sistema de llicències de caça autonòmiques, i substituir-lo per una única llicència que serà vàlida a tot el territori. El Partit Popular, en la mateixa línia, pretén estendre les llicències de caça i pesca interautonòmiques.

Des de Catalunya

Desd’ERC  JxCAT, evidentment no s’està fent tanta atenció en la qüestió de la despoblació, ja que no és un desafiament que hagi d’afrontar Catalunya. Quan es refereixen al medi rural, els partits independentistes focalitzen la seva atenció en la preservació del medi ambient, els recursos naturals i els espais protegits. Tant el partit de Rufián com el de Laura Borràs coincideixen en la necessitat de potenciar l’activitat agrícola, forestal i pesquera.