cita amb les urnes

Casado calcula que si aconsegueix el 23% dels vots serà president

El líder del PP creu que aquest percentatge de paperetes asseguraria la suma amb Ciutadans i Vox

Consideren que el partit estava "zombi" després de la moció de censura i la dretanització ha evitat caure "fins als 30 escons"

undefined47676689 presidential candidate for the spanish conservative people s190408133023

undefined47676689 presidential candidate for the spanish conservative people s190408133023 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

“Estic com una moto”, els diu Pablo Casado als seus col·laboradors per animar-los i per animar-se.L’hipercandidat  d’aquesta campanya, el que condensa tres dies en un de sol, el polític que assegura que acumula 120.000 quilòmetres a l’esquena des que va ser elegit líder del PP, al juliol, creu que és possible que el seu partit acabi enlairant-se i les dretes, sumant. Però necessita "una empenta": que el seu partit pugi "entre uns quatre punts" i obtingui el 23% dels vots. Lluny queden les xifres d’abans de Vox, quan els populars es movien còmodament per sobre del 30%: a les generals del 2011 van obtenir el 44,62% de les paperetes i el 2016, el 33,27%.

Casado viu pendent, com tots els contrincants, dels‘trackings’,aquestes enquestes gairebé diàries que els polítics encarreguen per saber en quin punt està la seva campanya i com afecten els seus discursos en l’ànim dels electors. En aquests moments, segons fonts del PP, aquests sondejos interns els col·loquen aquesta setmana entorn del 19% de vots, molt lluny del PSOE (30%). Ciutadans i Podem es mouen entre el 12% i el 13% i Vox, sobre l’11%. La conversió en escons, continuen aquestes fonts, no és gens encoratjadora per a ells. La suma de les dretes no donaria la xifra màgica de 176, per imposar-se a Pedro Sánchez. No fan l’anomenada ‘cuina’ per traduir cada ‘tracking’ a diputats, però calculen que Casado no passaria dels 80 diputats, Albert Rivera rondaria els 50 i Santiago Abascal, els 20. En canvi, si aquest 19% de paperetes creixés fins al 23%, expliquen en sel seu equip, el repartiment de parlamentaris pel sistema d’Hondt canviaria el panorama i el PP podria arribar als 110 escons i sumar amb Cs i Vox. 

Contra la "tempesta perfecta"

Notícies relacionades

Al quarter general de Génova defensen la dretanització del partit que ha dut a terme Casado. Es mostren contundents a l’hora de defensar els durs atacs contra Sánchez pels seus pactes amb els independentistes catalans i Bildu. “A ell també l’anomenen‘trifachita’,incapaç, Salvini [pel radical ministre italià] i fins i tot li deien ‘assassí’ el 2004 [per l’Iraq]”, expliquen fonts del PP. “Són matisos de la campanya”, responen quan se’ls recorda que Juan José Cortés, candidat popular a Huelva, ha arribat a assegurar que el líder socialista segui a la taula amb“pederastes”.Aquest dimecres, a Palma, Casado va comparar l’incendi de Notre-Dame amb les "destrosses" que pot fer el PSOE si segueix a la Moncloa. "Evitem que cremi aquesta prosperitat, aquesta llibertat. Evitem que es destrueixi tot el que vam construir amb tant esforç", va exclamar. 

Els seus assessors argumenten que si tingués un to més moderat, “en comptes de caure per sota de 100 escons, s’hauria enfonsat fins als 30” perquè, entre Vox i Ciutadans, Casado ha hagut de protegir un PP “zombi” de la “tempesta perfecta”.