Aldarulls en mítings de les formacions de Rivera i Abascal

L'esquerra 'abertzale' acusa Ciutadans d'anar al País Basc a provocar

EH Bildu insisteix a culpar els taronges pels incidents d'Errenteria

zentauroepp29326854 madrid 14 04 2015 pleno del congreso intervencion del diputa190130104441

zentauroepp29326854 madrid 14 04 2015 pleno del congreso intervencion del diputa190130104441

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El senador i candidat d’EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu ha afirmat que Vox i Cs van al País Basc a "provocar" i ha acusat l’Ertzaintza de comptar amb un "sector ultra" en el seu si.

En una entrevista concedida a Onda Vasca, Iñarritu s’ha referit alsincidents i protestes a Sant Sebastià, Bilbao i Errenteria incidents i protestes a Sant Sebastià, Bilbao i Errenteria aquest cap de setmana amb motiu de la celebració de mítings polítics de Vox i Cs.

Amb referència a l’acte desenvolupat per Ciutadans a Errenteria, Iñarritu ha assenyalat que "davant de la provocació que van intentar", l’alcalde d’EH Bildu, Julen Mendoza, va fer una crida per "no donar la foto que buscaven", però "hi va haver gent que va protestar".

L’"intel·ligent" és no donar-los el que busquen

"Les protestes davant d’aquestes provocacions són legítimes, però el veritablement intel·ligent és no donar el que busquen a aquests grups que venen a Euskal Herria, on saben que no obtindran cap representant, però de cara a donar una imatge a la resta d’Estat venen a provocar", ha denunciat Iñarritu.

No obstant, ha defensat que "partint del dret a la llibertat d’expressió, cadascú és molt lliure de dir el que opina i exercir el seu dret de protesta".

"Davant d’actes de les ‘derechonas’ de Madrid hem vist diferents tipus de reacció. Hem vist col·locar cartells, també hem vist protestes legítimes i, lamentablement, hem vist també imatges que ens remunten al passat amb confrontació i disturbis que busquen des del trident autoritari de les ‘derechonas’", ha acusat.

Una dona ferida

Així mateix, ha denunciat que una dona que dissabte passat es manifestava "de forma pacífica" a Bilbao per la presència de Vox va rebre el tret d’"un projectil de l’Ertzaintza que li ha provocat una ruptura de mandíbula".

"És intolerable que això torni a passar, que es dispari un projectil de 'foam’ al cap d’una noia que es manifestava i demano el Govern Basc que aclareixi aquests fets. Els disturbis van ser lamentables, però el veritablement greu és que ha estat a punt de passar una altra desgràcia com la que va passar amb Iñigo Cabacas", ha afirmat.

En aquest sentit, ha advertit: "Si bé és cert que hi ha sectors més o menys radicals en tots els camps polítics, també hi ha un sector ultra dins de l’Ertzaintza i amb això no dic que l’Ertzaintza o la majoria dels seus membres ho siguin".

Per això, ha considerat que s’ha "de separar els que han actuat de manera inacceptable", com és "aquest agent que va disparar de manera directa a una jove que s’estava manifestant".

Per acabar, i qüestionat per les paraules del president de l’EBB del PNB, Andoni Ortuzar, que aquest diumenge parlava d’"ultres 'abertzales' i espanyols", Iñarritu l’ha qualificat de "fals dilema" que suposa "banalitzar el feixisme i l’extrema dreta".

L’alcalde d’Errenteria

Per la seva banda, Julen Mendoza ha assegurat que Ciutadans no va buscar aquest diumenge "celebrar un acte electoral" al municipi, sinó que va tenir "una intencionalitat molt clara": "Generar una certa provocació" de tal manera que hauria sigut "millor que no s’hagués celebrat". 

Notícies relacionades

Després d’indicar que Ciutadans a Errenteria té 300 vots i "aquesta és la seva realitat", Mendoza ha manifestat que "no creu que vinguin a buscar vots" a la localitat, sinó per sota de l’Ebre.

En aquest context, ha recordat que ell mateix va realitzar el dia anterior "crides que no caigués en la provocació", i "hi va haver expressions pacífiques per part de veïns" com la instal·lació de llaços grocs en alguns edificis.