Rivera proposa a Errenteria vetar els partits que no arribin al 3% dels vots en les generals

Planteja una modificació legal per sancionar homenatges a etarres i en favor del vot de la «diàspora» basca

Protesta 'abertzale' amb llaços grocs i estelades i cassolada durant el míting de Ciutadans

fcasals47759300 graf1216  errenteria  14 04 2019   la ertzaintza ha tenido q190414143945

fcasals47759300 graf1216 errenteria 14 04 2019 la ertzaintza ha tenido q190414143945 / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sota una protesta constant de crits i cassoles de protesta per part de manifestants ‘abertzales’, unes dues-centes persones han acudit al míting de Ciutadans a Errenteria (Guipúscoa), feu de l’esquerra ‘abertzale’, a la plaça dels Fueros, amb nombrosos llaços grocs i estelades penjats als balcons i una visible presència policial.

En la seva intervenció, el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha defensat reiteradament la llibertat i la democràcia al mateix temps que ha anunciat una proposta de reforma de la llei electoral per impedir tenir representació en el Congrés als partits que no arribin al 3% dels vots. “Jo respecto les minories; no estic disposat que un 5% d’espanyols que es volen carregar Espanya condicionin el 95% que ens volem donar la mà”.

Rivera també ha proposat la modificació de la llei de víctimes del terrorisme per sancionar les persones o els ajuntaments que emparin homenatges a terroristes, i ha afirmat que espera que el Tribunal Constitucional tombi la llei d’abusos policials perquè està “insultant la dignitat de les forces i cossos de seguretat de l’Estat”. També s’ha mostrat partidari de modificar la llei electoral per facilitar el vot a Euskadi als ciutadans d’aquesta comunitat que formen part de la “diàspora”. A més, ha promès que “quan governem no hi haurà símbols anticonstitucionals”, en relació amb les estelades que penjaven de diversos balcons a la plaça on s’ha celebrat l’acte. Rivera no ha concretat com farà efectiva aquesta promesa.

Tensió constant

“Podeu continuar amb les cassoles que vinc de Catalunya, hi estic molt acostumat, una miqueta més fort, que no se sent”, ha dit, desafiant, el candidat de la formació taronja. “Vam anar a Altsasu a defensar la llibertat i els cossos i forces de seguretat de l’Estat, Euskadi no és vostre, com Catalunya no és de Torra ni Puigdemont, vam anar al poble de Puigdemont i van posar lleixiu on vam trepitjar, quina llàstima que no poséssiu lleixiu amb els del 3% o amb els assassins d’Errenteria”, ha dit. 

“Aquest racó d’Espanya”

En l’acte ha intervingut Joan Mesquida, que ha iniciat la seva intervenció satisfet d’estar “en aquest racó d’Espanya, que és Errenteria”. El que va ser director general de la Guàrdia Civil amb el Govern socialista, ha afirmat que l’acte d’avui no és una provocació. “Que sàpiguen els racistes que no ens van fer fora d’aquí i que no ens faran fora de Catalunya”, ha afirmat. Mesquida ha apostat perquè els processats independentistes catalans no rebin l’indult i compleixin la pena si són condemnats. És més, Mesquida s’ha mostrat especialment orgullós, durant el seu mandat al capdavant de la Guàrdia Civil, de visitar la caserna d’Intxaurrondo i animar els agents a “intensificar més que mai la lluita contra ETA”. 

Mesquida, com Rivera, ha carregat contra Pedro Sánchez pels seus acords amb l’independentisme. “Cal escollir entre Sánchez i els que volen liquidar Espanya o els ciutadans i els constitucionalistes”, ha afirmat Rivera.

Notícies relacionades

La intervenció més emotiva l’ha protagonitzat Maite Pagazaurtundúa, candidata de Ciutadans a les eleccions europees, que s’ha dirigit directament als manifestants ‘abertzales’. “No sou antifeixistes, sou pinxos ‘aberzales’”, ha clamat. “Estigmatitzar perquè la gent que pensa com nosaltres no pugui sortir de casa seva, us n’hauria de donar vergonya, no heu condemnat la vostra responsabilitat en la nostra persecució”.

D’altra banda, el filòsof Fernando Savater també ha apostat pel constitucionalisme. “Res de bajanades de salvar-nos de la dreta, hi ha un Govern basat en la inconstitucionalitat dels seus aliats”, ha afirmat. “Cal salvar els partits constitucionals”, ha afegit.