Anar al contingut

eleccions generals 2019

El CIS confirma la tendència marcada pel sondeig GESOP: el PSOE al capdavant i les dretes sense majoria

El sondeig de l'entitat obre forquilles molt àmplies pel PSOE, el PP, Cs i Vox, cosa que en dificulta l'anàlisi

El Periódico

El CIS confirma la tendència marcada pel sondeig GESOP: el PSOE al capdavant i les dretes sense majoria

J L Cereijido

La macroenquesta del CIS prèvia a les eleccions generals del 28-A confirma la tendència fotografiada en el sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO d’aquesta primera setmana d’abril: el PSOE guanyaria els comicis amb solvència, mentre que les dretes –el PP, Ciutadans i Vox– no tindrien majoria.

No obstant, el repartiment d’escons i els percentuals de l’estimació de vot assenyalen diferències entre els dos estudis demoscòpics, matisos d’importància tenint en compte l’alta taxa d’indecisos: més d’un 40% segons el CIS i una quarta part segons el GESOP, que eleva la xifra dels que encara dubten entre una papereta o una altra en quatre de cada deu.

L’estudi de José Félix Tezanos obre forquilles molt àmplies per a quatre dels partits (PSOE 15, PP 10, Ciutadans 9 i Vox 8), circumstància que pot modificar qualsevol lectura preelectoral. A més, l’anàlisi de cada partit deixa titulars al comparar les dues enquestes:

+ PSOE:

Pedro Sánchez podria optar entre els partits de l’òrbita de Podem o pactar amb Ciutadans, malgrat el veto taronja inicial. A més, el partit de Ferraz –que guanya en totes les autonomies menys a Catalunya i Euskadi, segons el CIS– no necessitaria els nacionalistes per tornar a la Moncloa. En el CIS, en la part alta de la forquilla de 123-138 podria arribar fins i tot a doblar al PP, uns resultats millors inclusos que els que augurava el GESOP, amb 128-132. No obstant, la tendència resulta clara a l’analitzar l’estimació de vot: 30,2% del CIS per 29,8 del GESOP.

+ PP:

Amb males perspectives, el CIS rebaixa les possibilitats de la formació de Pablo Casado. Si en el GESOP un 17,2% li atorgaria una forquilla de 66-76 actes, en el CIS quatre punts més (3,8 per ser exactes) l’eleva fins a 84-87. En les dues enquestes, la dreta no suma per arribar a la Moncloa. En el CIS, la suma del PP, Cs i Vox no depassa els 164 escons, quatre més que en el GESOP.

+ Ciutadans:

Els dos baròmetres dibuixen un panorama similar per al partit d’Albert Rivera. En el CIS, un 13,6% li atorga 42-51 diputats, mentre que la xifra és similar en el GESOP: 14,5% en estimació i 48-50 actes.

+ Vox:

Un altre dels partits amb més forquilla en el CIS, i un dels casos on hi ha més diferència amb el GESOP. L’estudi de Tezanos, de fet, li atorga un 11,9% en estimació, però eleva la seva projecció d’escons a 29-37. En el GESOP, no obstant, 1,9 punts percentuals menys només li servien per entrar a la Carrera de San Jerónimo amb 21-23 diputats. 

+ Podem:

Els morats de Pablo Iglesias aconsegueixen resultats similars en les dues instantànies. Mentre que en el GESOP va aconseguir un 12% amb 30-32 escons, en el CIS l’estimació és similar (un 12,3%) però els diputats es redueixen a 28-34. A més, la ultradreta de Santiago Abascal els avança en escons, i es col·loca com a quarta força.

+ ERC i JxCat:

Els resultats també són similars en les dues enquestes per a aquests dos partits catalans. En el CIS, ERC duplica la seva representació a la Cambra baixa, mentre que JxCat es queda a la meitat. Segons l’estudi de la institució estatal, ERC obtindria entre 17 i 18 diputats (14 i 15 en el GESOP) i JxCat entre 4 i 5 (la mateixa quantitat en la de l’organisme català).