CONQUISTA EN DUBTE

Borrell ironitza: ni es disculpen els francesos per Napoleó ni els italians per Juli Cèsar

El PSOE, el PP, Ciutadans i Vox censuren la reclamació de López Obrador mentre Podem la recolza

El partit liderat per Iglesias assegura que el president mexicà "té raó a l'hora d'exigir al Rei que demani perdó"

zentauroepp46771301 mexico s president andres manuel lopez obrador  r  welcomes 190130192908

zentauroepp46771301 mexico s president andres manuel lopez obrador r welcomes 190130192908 / RODRIGO ARANGUA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dirigents del PSOE, el PP, Ciutadans i Vox han rebutjat aquest dimarts, igual que ho ha fet ja el Govern, la carta del president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, per reclamar al Rei que demani perdó a Mèxic pels abusos de la Conquista, mentre que des de Podem li han arribat mostres de recolzament.

Des de l’Argentina, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va  confirmar que Espanya no presentarà aquestes unes disculpes que considera "extemporànies". "Sembla una mica estrany que en aquest moment es plantegi demanar disculpes sobre esdeveniments ocorreguts fa 500 anys; d’igual manera que no demanarem a la  República Francesa que presenti disculpes pel que van fer els soldats de Napoleó quan van envair Espanya; o els francesos no demanaran disculpes als italians per la conquista de les Gàl·lies per Juli Cèsar", va defensar. El ministre va advocar per mantenir les bones relacions amb Mèxic i "passar per sobre aquests plantejaments".  

El plantejament del Govern xoca amb la interpretació que fa Units Podem, que recolza la reclamació. "López Obrador és el digne president de Mèxic. Té molta raó a exigir al Rei que demani perdó pels abusos en la 'Conquista'", ha escrit a Twitter la portaveu adjunta al Congrés Ione Belarra. És més, ha assegurat que "si governa Podem hi haurà un procés de recuperació de la memòria democràtica i colonial que restauri les víctimes". En la mateixa línia, el portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, creu que "no passaria res" perquè Espanya reconegués que "va eliminar cultures" en la conquista de Mèxic, però ha apuntat que també a l’Estat mexicà "li correspondria també fer una declaració per matances com la de del poble Yaqui". 

Des de Jerez, el líder del PP, Pablo Casado, ha qualificat d’“inadmissibles” les declaracions de l’“amic de Sánchez” López Obrador, que suposen un autèntic afront contra Espanya i la seva història. “No crec en la llegenda negra d’Espanya i menys que l’esquerra acomplexada intenta escriure”, va afirmar.

Fermesa del Govern

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha assegurat que Felip VI "no ha de demanar perdó a cap país", per la qual cosa aquesta petició de disculpes "no es produirà". Amb López Obrador s’han reunit en els últims mesos tant el mateix Rei Felip, que va representar Espanya a la seva presa de possessió l’1 de desembre passat, com el president del Govern, Pedro Sánchez, que va viatjar a Mèxic al gener.

També el PSOE s’ha referit a la iniciativa del president mexicà com una petició "una mica extemporània" perquè no té res a veure l’Espanya d’avui amb la de fa 500 anys, ha assenyalat el cap de llista el Senat per Burgos, Ander Gil, en una entrevista a TVE, recollida per Europa Press.

Per la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha reiterat que el Govern "lamenta profundament i rebutja amb fermesa" el contingut de la carta del president de Mèxic. "Els fets ocorreguts fa 500 anys no poden jutjar-se en vista de consideracions contemporànies", ha dit, també tal com diu el comunicat fet públic per l’Executiu.

Amic de dictadors

Casado va instar el Govern que no accepti difamacions sobre Espanya i va assegurar que Sánchez està inhabilitat al situar-se al costat de dictadors i no de les democràcies d’Amèrica. “Nosaltres estarem sempre al costat del Grup de Lima, defensant els drets humans i la Història”, va afegir.

El número dos en la candidatura del PP al Congrés per Madrid, Adolfo Suárez Illana, creu que, en termes generals, Espanya "es pot sentir tremendament orgullosa del que va fer a Amèrica", no com altres països a les seves colònies, "Bèlgica en el Congo o els anglesos als Estats Units". "Que busquin els indígenes dels Estats Units avui dia, perquè no existeixen," va argumentar.

Suárez Illana ha reconegut que "es van cometre alguns errors que vistos amb els ulls d’avui serien diferents", però això no pot fer que "una nació sencera hagi de demanar perdó per una cosa que va passar fa 500 anys".

És més, ha afegit que "sent, fins i tot una miqueta provocador," Espanya podria demanar que se li donessin les gràcies "per moltes de les coses que es van fer en aquests països" perquè "es van fundar universitats i escoles" i "es va fer una tasca intensa". "Amb errors, sí, però crec que el resultat és fantàstic i en termes generals tot Hispanoamèrica i Espanya guarden uns vincles de germandat i bona relació que s’han de mantenir", ha dit en declaracions a Antena 3, recollides per Europa Press.

Tribus cruels

Més taxatiu ha sigut l’exportaveu parlamentari i actual candidat al Senat Rafael Hernando: "S'haurà de recordar a aquest senyor que els espanyols vam ser allà i vam acabar amb el poder de tribus que assassinaven amb crueltat i acarnissament els seus veïns".

D’aquesta manera, ha afegit que per part d’"uns quants", "pels que eren perseguits i esclavitzats, es va conquistar i es va civilitzar aquesta terra". Que estudiï una mica. ¡Vinga!", ha afegit, en el seu compte de Twitter.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit a la mateixa xarxa que la carta "és una ofensa intolerable al poble espanyol" i ha advertit que "així actua el populisme", "falsejant la història i buscant l’enfrontament". Quan el seu partit governi, ha afirmat, liderarà "la unió i col·laboració entre Espanya i les nacions germanes de Llatinoamèrica".

Socialisme indigenista

Notícies relacionades

Des de Vox, el president del partit, Santiago Abascal, ha opinat que López Obrador està "contagiat de socialisme indigenista" i "no entén que al demanar reparacions a Espanya en realitat està insultant Mèxic".

En el seu compte de Twitter, Abascal s’ha fet ressò del missatge escrit, al seu torn, per l’escriptor i acadèmic Arturo Pérez-Reverte sobre la carta: "Que es disculpi ell, que té cognoms espanyols i viu allà. Si aquest individu es creu de veritat el que diu, és un imbècil. Si no s’ho creu, és un pocavergonya".