Dissolució de les Corts

La Mesa del Congrés estudia la tramitació dels decrets llei del Govern

La Diputació Permanent assumeix les facultats que la Constitució atribueix a la Cambra

ana-pastor-congreso-efe

ana-pastor-congreso-efe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Mesa de la Diputació Permanent delCongréses reunirà aquest dimecres per analitzar l’informe redactat pels serveis jurídics de la institució sobre la tramitació parlamentària delsdecrets lleidel Govern de Pedro Sánchez en període electoral i amb les Corts dissoltes. 

Segons han explicat fonts parlamentàries, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convocat aquesta cita a les deu del matí per estudiar el document que la Mesa del Congrés va encarregar el 4 de març, un dia abans que es dissolgués la Cambra al publicar-se el decret de convocatòria de les eleccions generals del 28 d’abril.

La pretensió de l’òrgan del Govern de la Cambra és aclarir especialment com actuar si la Diputació Permanent –l’únic òrgan que continua actiu després de la dissolució del Congrés– aprovatramitar aquests decretsllei com a projectes de llei, ja que és una cosa de la qual no hi ha precedent.

El dia 1 de març,el Govern va aprovar tres decrets llei relatius a la preparació del 'brexit’, la regulació del mercat de la vivenda, i les mesures d’igualtat entre les quals s’inclou l’ampliació del permís de paternitat, mentre que el dia 8 va fer el mateix amb el relatiu a un paquet demesures de protecció socialcom la regulació del subsidi d’atur per a majors de 52 anys.

Tràmits de la Diputació Permanent

D’acord amb l’article 57.1 del reglament del Congrés, en aquests casos de dissolució de les Corts, la Diputació Permanentassumeix "totes les facultats”que la Constitució atribueix la Cambra en relació amb els decrets llei.

Això garanteix que no hi ha cap moment debuit de poder en el Poder Legislatiu i que els decrets llei que aprovi el Govern podran ser sotmesos a la Diputació Permanent al debat de si es convaliden o es deroguen que en situació ordinària assumeix el Ple.

D’acord amb la legislació, aquests decrets llei hauran de ser convalidats pel Congrés, i al no estar en funcionament el Ple del Congrés aquesta tasca l’assumirà la Diputació Permanent, una cosa que ja ha ocorregut en altres períodes entre legislatures.

Però en cada convalidació d’un decret llei es vota , i qualsevol grup parlamentari pot demanar-ho, si es tramita o no aquest text com a projecte de llei, obrint així la porta a introduir canvis via esmena.

Sense precedents

Notícies relacionades

La tramitació dels decrets llei del Govern com projectes de llei ha sigut una constant aquesta legislatura sense majoria absoluta, i per això aquestes normes s’han sotmès després a un termini d’esmenes per poder-se debatre en les diferents fases de la tramitació parlamentària: ponència, comissió i ple.

Però ara, amb les Corts dissoltes i quan només està activa la Diputació Permanent i no hi ha comissions parlamentàries, la Mesa de la Diputació Permanent vol saber com actuar si s’aprova tramitar com a projecte de llei d’aquests decrets, una cosa de la qualno hi ha precedent.

Temes:

Congrés Govern