RESPOSTA JURÍDICA DE L'EXECUTIU

El Govern presenta al·legacions al recurs del PP contra els decrets llei

L'escrit argumenta que la Junta Electoral "no té competència" per jutjar actes governamentals i que anteriors gabinets van aprovar lleis urgents

El ministre Ábalos addueix, respecte a les rodes de premsa, que "no hi ha precedents d'incompareixença" després de les reunions dels divendres a la Moncloa

GRAF2807. MADRID, 04/06/2018.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d), ha recibido hoy en el Palacio de la Moncloa, al presidente de Ucrania, Petro Poroshenko (i), en su primer acto oficial tras la toma de posesión de su cargo este sábado. EFE/Ballesteros

GRAF2807. MADRID, 04/06/2018.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d), ha recibido hoy en el Palacio de la Moncloa, al presidente de Ucrania, Petro Poroshenko (i), en su primer acto oficial tras la toma de posesión de su cargo este sábado. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern ha presentat aquest dijous les al·legacions al recurs presentat pel PP contra els decrets lleique preveu aprovar el Consell de Ministres en els anomenats “divendres socials”. L’escrit demana a la Junta Electoral Central (JEC) que inadmeti la reclamació del PP per considerar que la JEC "no té competència" per jutjar els actes del Govern, alhora que recorda que la fórmula dels decrets llei ha sigut utilitzada sense problemes per anteriors governs del PP i del PSOE.

També argumenta que les acusacions d’"electoralisme" fetes pel PP sóngenèriquesi difícilment constatables. El Govern es remet a la mateixa doctrina de la JEC, segons la qual no li correspon "l’autorització prèvia d’actes institucionals" ni "realitzar actuacions preventives", per la qual cosa el control que reclama el PP excedeix manifestament de l’àmbit d’actuació de la Junta. 

En les al·legacions a la reclamació presentada pel PP sobre l’acció de Govern i la seva difusió, l’Executiu també ha defensat elmanteniment les rodes de premsaposteriors a la reunió del Consell de Ministres –que els populars demanen prohibir en període electoral– perquè el seu caràcter "politicoinformatiu" ésincompatible amb les "campanyes" que denuncien els populars.

Considera, a més, "inconcebible" que es plantegi ni tan sols suprimir ladifusió dels acordsdel Govern perquè provocaria una "fallida" deldret d’informacióque recull la Constitució.

L’escrit d’al·legacions del Govern adverteix, a més, que el PPno identifica actuacions concreteso determinades en la seva denúncia, i només presumeix que en el futur hi haurà una "campanya d’aprovacions" de decrets llei amb un "clarcaire electoralista". I es pregunta d’acord amb quins criteris la Junta podria diferenciar elsdecrets electoralistesdels que no ho són.

Falta de precedents

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha apuntat que el Govern ja ha presentat al·legacions a la Junta Electoral Central pel recurs presentat pel PP en relació amb les rodes de premsa celebrades després del Consell de Ministres, assegurant que "no hi ha precedents d’incompareixença".

Durant la seva intervenció en una trobada organitzada per Fòrum Europa a Almeria, ha manifestat que l’executiu espera la resposta de la Junta Electoral Central, tot i que ha insistit que es tracta d’un "fet insòlit" i que mai cap Govern ha deixat de celebrar aquestes rodes de premsa.

Ha mantingut que en circumstàncies similars l’anterior Govern del popular Mariano Rajoy va aprovar 418 mesures per 3.400 milions d’euros en vuit reunions del Consell de Ministres. "Una mica de rubor, ¿no? El que tu has fet, no pots demanar als altres que no ho facin", ha dit.

Ministres candidats

Notícies relacionades

En aquesta línia, ha remarcat que la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría compareixia després de cada Consell, fins i tot acompanyada per "algun ministre que era candidat per alguna circumscripció", o que "Aznar i Cascos quatre dies abans de les eleccions estaven inaugurant obres".

"És tan gran l’estat de debilitat, desesperació i nervis, que tot ho han d’afrontar així. Han demanat eleccions des del minut zero i una vegada que s’ha dit la data estan nerviosíssims, sembla que és gairebé una maledicció que els somnis es compleixin", ha argumentat.