DEBAT JELTZALE

El PNB es replanteja una coalició amb JxCat en les europees per la candidatura de Puigdemont

admet que això dificulta una coalició a les europees perquè "Euskadi no està seguint el camí català, en absolut"

zentauroepp47298759 file photo  former catalan president carles puigdemont addre190311140156

zentauroepp47298759 file photo former catalan president carles puigdemont addre190311140156 / Hannibal Hanschke

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’executiva del PNB analitzarà aquest dilluns la decisió del PDECat d’acceptar que l’expresident de la Generalitat catalana, Carles Puigdemontencapçali les llistes de JxCat a les eleccions europees, la qual cosa allunyaria, en principi, la possibilitat de tancar una aliança electoral amb els jeltzales.

El diputat general d’Àlaba i candidat a la reelecció, Ramiro González, així ho ha explicat en una entrevista concedida a Radio Vitoria, en què ha recordat que el PNB "s’ha presentat tradicionalment en coalició a les eleccions europees, i la seva intenció és i era tornar a presentar-se en coalició" amb els postconvergents catalans. "Aquest és un canvi que caldrà analitzar i caldrà estudiar", ha remarcat.

González ha assenyalat que l’EBB del PNB, en la seva reunió d’aquest dilluns, haurà d’estudiar aquesta qüestió. "La meva opinió és que cal respectar la decisió dels catalans, que evidentment Euskadi no està seguint el camí català en absolut, que el camí que està seguint el PNB respecte a l’autogovern és aconseguir l’acord més gran possible dins del nostre país i, després, aconseguir que aquest acord porti a una modificació del nostre autogovern aprovada a Madrid, ha indicat.

En aquest sentit, ha apuntat que el PDECat "segueix un camí diferent". "Evidentment, això que va passar i es va decidir ahir, suposa una dificultat per renovar aquesta coalició", ha indicat. En tot cas, ha assenyalat que l’executiva haurà d’adoptar una decisió, "que vindrà condicionada per les decisions que prèviament ha pres el PDECat".

Sense fronts

Quant al fet queERC i EH Bildu vagin conjuntament a les europees i hagin acordat presentar-se per separat a les eleccions generals, però amb la possibilitat de crear un grup conjunt a les Corts Generals per "fer un front comú" davant de la dreta, ha considerat que els partits no s’han de plantejar "les qüestions en termes frontistes", sinó "en termes de construir".

Notícies relacionades

Per això, ha advocat perquè es plantegin projectes constructius. "El PNB va a les eleccions al Congrés i al Senat amb una proposta concreta de construir i d’aconseguir el màxim per a Euskadi, que és el que ha fet en aquests últims anys. I davant d’aquells que van amb una proposta de confrontar i d’intentar impedir, nosaltres anem amb una proposta d’aconseguir el més possible per a Euskadi, que és el que hem fet en aquests últims anys", ha destacat.

D’aquesta forma, la formació jeltzale provarà d’"aconseguir el nivell més gran de competències i de recursos per aconseguir la qualitat de vida més gran possible per als ciutadans bascos".