Acte feminista de Ciutadans

Rivera es compromet a treballar "perquè qualsevol dona pugui volar tot l'alt que vulgui"

"És absurd negar que la violència masclista existeix", proclama Inés Arrimadas en la lectura d'un manifest per un "feminisme liberal"

La consellera andalusa d'Igualtat, de Ciutadans, denuncia que s'han perdut fons per a la protecció de les víctimes de violència de gènere

20190303 427629 riverat 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El president de Ciutadans, Albert Rivera, vol "ser el president que aconsegueixi que el feminisme impregni l’acció de tots els ministeris". El líder taronja ha enviat un missatge al sector femení de l’electorat resumint-lo en la promesa de "treballar perquè qualsevol dona pugui volar tot l’alt que vulgui".

Rivera ha encapçalat aquest dissabte un acte de presa de posició pública de Ciutadans a cinc dies de la cita feminista del 8 de març, juntament amb la portaveu nacional, candidata al Congrés per Barcelona i líder de la formació a Catalunya, Inés Arrimadas.

En l’esdeveniment, Ciutadans ha volgut encunyar l’expressió "feminisme liberal" en un intent de diferenciar amb nitidesa les seves posicions de les més tèbies del líder del PP, Pablo Casado, i aprofitar per desmarcar-se del negacionisme de Vox en matèria de violència de gènere, que, de cara a les eleccions generals, esquitxa la imatge de les altres dues formacions amb què s’ha aliat en el tripartit andalús.

"Si vull una Espanya de ciutadans lliures i iguals, és que vull una Espanya de dones lliures i iguals", ha dit Rivera, que s’ha compromès a "executar el pacte d’Estat contra la violència masclista" amb "polítiques eficaces" i fent servir "fins a l’últim cèntim", ha dit, per afegir: "A mi no em sentireu parlar de ‘portavozas’, perquè no em surt; a mi em sentireu parlar de polítiques eficaces".

Albert Rivera ha rebutjat que el feminisme sigui "una qüestió de bàndols",; ha reivindicat la pluralitat dels tipus de família –"¿No soc una família, jo, un pare solter que veu cada dia la seva filla?"–, incloses les del col·lectiu LGTBI, i ha descrit com "una lluita de tots" el combat per a l’erradicació de la violència masclista: "Vull viure en un país on ningú li posi a una dona la mà a sobre". 

Manifest pel "feminisme liberal"

Ciutadans ha presentat un "manifest pel feminisme liberal" que ha desgranat Inés Arrimadas en deu punts. Un dels que més li agraden, ha dit, és el cinquè: "Feminisme no és dir 'portavozas', és canviar polítiques". I ha explicat la diputada del Parlament: "No rebré lliçons de ningú que digui 'portavozas'". Aquest tipus de picades d’ullet li semblen "contraproduents, perquè expulsen, allunyen, molta gent del feminisme.

La resta dels punts es refereixen a la inclusió dels homes en la lluita feminista, la defensa de la igualtat en l’educació i el salari i el rebuig del paternalisme o les concepcions lligades a la guerra de sexes. Arrimadas ha aprofitat per recordar com un assoliment de Ciutadans al Congrés l’ampliació del permís de paternitat.

Dos punts del manifest al·ludeixen a qüestions polèmiques: el segon afirma que "no hi ha igualtat sense llibertat", ha dit Arrimadas rebutjant el qui vulgui "elegir per les dones", en una al·lusió a temes difícils com la gestació subrogada o la prostitució.

El punt 8 del manifest, "ni un pas enrere en la lluita contra la violència de gènere", ha servit a Arrimadas per fer la primera de tota una sèrie de declaracions de desmarcatge de Vox: "És absurd dir que tots els homes maltracten, però és més absurd negar que la violència masclista existeix", ha resumit Arrimadas, que ha promès que Ciutadans promourà un pacte d’Estat contra la violència masclista... "treballant també des d’Andalusia".

Desmarcar-se de Vox

I a aquest pacte d’Estat s’ha referit també la diputada Patricia Reyes, encarregada de l’àrea d’igualtat del partit i coordinadora de l’acte, negant implícitament qualsevol concessió a Vox. En el pacte andalús, obtenint la Conselleria d’Igualtat, "hem demostrat que la igualtat és eix central de les nostres polítiques".

Per presentar aquest manifest, el partit havia convocat la senadora Lorena Roldán i les diputades Marta Rivera i Patricia Reyes; la regidora madrilenya i candidata a l’alcaldia de la capital Begoña Villacís, i en el seu primer acte a escala nacional, la consellera d’Igualtat de la Junta d’Andalusia, Rocío Ruiz.

La intervenció d’aquesta integrant del nou Govern andalús de dretes a priori presentava interès, per tal com pogués enviar al votant taronja algun missatge de desmarcatge de les posicions ultramuntanes entorn de les qüestions de gènere. I així ha sigut: "No permetrem que es faci un pas enrere, perquè moltes dones es van quedar en el camí. No ens rendirem", ha proclamat després de denunciar, també, que les dones del col·lectiu LGTBI "estan doblement discriminades".

Però Ruiz ha dedicat més contingut de la seva intervenció a la crítica de la situació que hereta del Govern socialista de Susana Díaz. La consellera Ruiz ha denunciat que s’ha gastat "menys del 30% del pressupost de protecció a les víctimes" de violència de gènere, "i no se sap on són aquests diners. Ho estem buscant". Ruiz ha remarcat que "no ho han fet bé, i tenen molt a ocultar. Nosaltres ho traurem tot a la llum".

Notícies relacionades

En l’acte no han faltat les picades d’ullet directament dirigides als sentiments de les electores. Begoña Villacís ha enviat un missatge còmplice a les mares, explicant les circumstàncies del seu embaràs en plena campanya: "És que ¿quan és bon moment per quedar-te embarassada? Mai".

I Albert Rivera, per la seva banda, ha sentenciat: "No hi ha res que t’involucri més en la lluita del feminisme que una conversa amb la teva filla".