DESPRÉS D'UNA DEMANDA PARTICULAR

Un jutge suspèn la llicència urbanística per exhumar Franco

Per al magistrat "falta una rigorosa anàlisi de la seguretat" de les obres d'obertura de la tomba al Valle de los Caídos

L'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial havia admès un informe favorable del seu aparellador municipal

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 190226165302

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 190226165302 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Nou escull en el complicat procés d’exhumació de les restes de Francisco Franco. El magistrat José Yusti Bastarreche, titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 3 de Madrid, ha suspès provisionalment amb una resolució cautelaríssima l’informe tècnic de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial que concedia llicència urbanística per a l’exhumació al Valle de los Caídos com a treballs d’"obra menor".

En una interlocutòria datada el 25 de febrer, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el jutge paralitza cautelarment la llicència d’obres, a l’estimar la demanda d’un particular. És, concretament, el primer dels 15 recursos que diversos ciutadans, veïns i no veïns de San Lorenzo de El Escorial, han anat presentant des que el consistori, el 27 de novembre, va aprovar les obres i va remetre aquest informe favorable al Ministeri de Justícia, que l’hi havia demanat vuit dies abans. 

La decisió judicial preveu que "es tracta de remoure [...] una llosa de granit de 2.000 quilos, segons sembla" i afegeix que "no fa falta ser arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer ni mestre d’obres per adonar-se que això és per si mateix una cosa complicada, difícil de manejar i, per tant, perillosa pel risc evident, que no fa falta explicar, de caiguda, ruptura o qualsevol altre accident que pugui ocórrer".

Jutge en contra

El jutge que ha pres la decisió no aterra de primeres en la polèmica per l’exhumació. Es va manifestar en contra de la llei de memòria històrica el 2006, en un article publicat en una revista acadèmica, atribuint al Govern Zapatero "fosques intencions" per "reviure tots els fets i situacions que van portar la nostra Pàtria a aquells moments difícils".

La resolució del Jutjat 3 cita l’informe pericial de dos arquitectes, José Ismael de la Barba i Enrique Porto –contractats en un altre recurs per la Fundació Francisco Franco– segons el qual "falta una rigorosa anàlisi de la seguretat, estabilitat i instal·lacions subterrànies que poguessin existir sota la sepultura de Francisco Franco". El jutge es reconeix profà en matèria d’arquitectura, però considera que "el moviment de la llosa de pedra, que s’ha de recordar que és de 2.000 quilos aproximadament, pot desestabilitzar el conjunt" de la Cruz de los Caídos i la seva basílica. 

“És evident, clar i palmari que una decisió del Consell de Ministres, tot i que sigui legítima i conforme a la legalitat, cosa que aquí no es qüestiona,no pot executar sense garanties tècniques i mecàniques que poden posar en perill la vida i la integritat física dels tècnics i operarisde qualsevol classe que necessàriament hauran d’intervenir en l’operació i que probablement no seran pocs”, argumenta la interlocutòria.

Un portaveu de la Moncloa considera que, amb els recursos, "estem en presència d’un nou exemple d’obstruccionisme que l’entorn del dictador Franco està practicant amb la decisió d’un parlament i un Govern democràtic", informen Juan Ruiz Sierra i Iolanda Mármol. A l’Executiu li consten 12 recursos o demandes "totes amb idèntica fonamentació, però presentades per persones diferents".

El Govern remarca el detall que la resolució judicial s’hagi emès "sense ni tan sols haver escoltat l’Ajuntament", i també que en set de les demandes presentades, els jutjats hagin rebutjat les mesures cautelaríssimes en set casos. Aquesta admissió ha sigut l’única. Per a la Moncloa, "l’expedient d’exhumació continua la seva tramitació", si bé reconeix que els recursos contra la llicència municipal "podrien retardar, en el seu cas, la fase final d’execució material de l’acord d’exhumació de Francisco Franco".

Tres dies per contestar

El consistori madrileny té tres dies per presentar al·legacions al text judicial. El termini finalitza aquest dijous, dia en què està precisament prevista la celebració d’un ple municipal, a les deu del matí L’alcaldessa de San Lorenzo, la científica Blanca Juárez, que encapçala un govern d’esquerra amb el recolzament del PSOE, no ha volgut comentar la resolució judicial. "Ho estan valorant", és l’única i lacònica resposta que rep aquest diari del gabinet d’alcaldia.

"Es veia venir", comenta el regidor de l’oposició Carlos Zarco, d’Alternativa Municipal Española. El seu grup municipal va demanar, sense èxit, que fos el ple municipal, i no només l’alcaldia, el que avalués un informe tècnic que, entén, no pot ser d’una obra menor i que hauria d’anar visat i firmat per l’arquitecte municipal.

Al novembre, Zarco va advertir a l’equip de govern municipal que es podria produir "una al·luvió de recursos" i ara lamenta: "El personal de l’ajuntament està col·lapsat amb tants informes". En aquests moments hi ha vuit expedients oberts.

Els funcionaris consistorials, segons ha confirmat la secretaria municipal als grups polítics, han de donar resposta motivada a cada recurs i enviar-la als diferents jutjats pels quals s’han escampat els recursos. Ara mateix hi ha vuit expedients oberts a les oficines de l’ajuntament.

Notícies relacionades

Per al president de l’Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos, Pablo Linares, entitat aliada de la Fundació Francisco Franco en l’ofensiva de recursos contra l’exhumació, el "defecte bàsic" de la llicència municipal és "considerar obra menor el que és clarament una obra major".

Morales, fill d’un picapedrer de la veïna localitat de Guadarrama que va treballar en la construcció del monument, és també un dels particulars que ha presentat recurs contra la llicència. I des d’aquesta posició lamenta que l’informe remès a Justícia fos firmat per l’aparellador municipal, Antonio Rosado, en comptes de per l’arquitecte municipal, Luis Martín-Gamero: "L’arquitecte municipal, en aquest procés, no hi és ni se l’espera".