El Govern no donarà un euro més als frares del Valle de los Caídos mentre no aclareixin els seus comptes

Patrimoni Nacional exigeix a l'abat de la comunitat benedictina un «pressupost equilibrat i fonamentat»

Els edificis i terres del Valle tenen un valor cadastral de 21 milions, i només fa cinc anys que els frares tributen amb CIF

misa-de-los-frailes-del-valle-de-los-cados

misa-de-los-frailes-del-valle-de-los-cados

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els frares benedictins de l’abadia del Valle de los Caídos no tornaran a administrar fons de l’Estat mentre, segons el parer del Govern, no presentin “un pressupost d’ingressos i despeses equilibrat i fonamentat, que pugui ser analitzat econòmicament i comptablement”, diu un requeriment que Patrimoni Nacional –entitat dependent de la Vicepresidència del Govern– els va enviar a finals de gener passat.

Des d’aleshores, la comunitat que governa l’abat Santiago Cantera té oficialment bloquejada la subvenció anual de 340.000 euros que se’ls estava entregant –sempre en aquesta quantitat– des de 2014.

El pagament retingut correspon a l’exercici 2018, i surt de la secció 25 dels Pressupostos Generals. Malgrat els laments per una suposada “asfíxia” financera que fa en mitjans eclesiàstics l’abat Cantera, fonts de Patrimoni Nacional expliquen que el retard en l’entrega de la subvenció “no és més gran que el que hi ha hagut altres anys”. La diferència és que aquesta vegada no és retard burocràtic, sinó retenció cautelar.

“Comptabilitat desastrosa”

Fonts de Patrimoni Nacional expliquen que “reiteradament”, l’abadia presenta “una comptabilitat desastrosa i incomprensible, que no justifica les despeses ni ressenya adequadament els ingressos”.

Malgrat que Moncloa manté tancada l’aixeta de la subvenció, Patrimoni Nacional “continua pagant l’aigua i la llum”, indiquen fonts d’aquesta entitat. Sens dubte, no la del bar del complex, on no se serveix aigua de l’aixeta des de fa mesos perquè, a causa del deteriorament de les canonades, “no és potable”, repeteixen amb cara de circumstàncies les cambreres. La cafeteria paga a l’Abadia un cànon de 36.000 euros anuals pel dret de vendre refrescos i menjars als visitants.

La subvenció està dipositada en els comptes de Patrimoni Nacional, ja que l’organisme presideix la Fundació de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, que és al seu torn l’entitat creada pel franquisme per detenir la propietat del monument. Els 340.000 euros han d’anar en la seva totalitat al sosteniment de l’abadia, l’hostal que gestionen els frares i l’escolania de nens cantaires que aprenen música gregoriana al Valle, a mésd’un Centre d’Estudis Socials que està pràcticament inoperatiu.

A 95 euros el cap de setmana

L’hostal que regenten els frares en un pla darrere del cingle i la creu dels caiguts és en tota regla un negoci hoteler: de fet s’anuncia a Booking. Per a aquest cap de setmana, per cert, ofereix una habitació doble per 95 euros les dues nits. Però els beneficis del negoci només fa quatre anys que estan sota l’ull d’hisenda, ja que abans del 2015 la Fundació no tenia ni tan sols CIF, amb la qual cosa no tributava. “I si és difícil fiscalitzar els allotjaments, més encara ho són les donacions que rep l’abadia, i el que recullen els frares en les misses”, diu un assessor del Govern per a assumptes de Memòria Històrica.

La mateixa font afirma que, en cas de no presentar comptes en temps i forma, els frares podrien estar incorrent “en un supòsit de mala administració que viola el pacte que va fer l’Estat amb ells per a la custòdia del Valle”.

El Conveni entre la Fundació i l’abadia, del 29 de maig de 1958 i pel qual els monjos es van establir al Valle, diu en el seu punt 10 que el convent “redactarà en el tercer trimestre de cada any natural el pressupost que haurà de regir per a l’any següent, i en el qual es recolliran, amb el degut detall, tots els ingressos i despeses previsibles”. Les fonts de Patrimoni Nacional consultades insisteixen que, transcorregut un mes de bloqueig de la subvenció, “no s’ha rebut la informació sol·licitada”.

Fòssil legal

El problema rau, bàsicament, que el Consell d’Administració de Patrimoni Nacional, i per recomanació del Tribunal de Comptes, exigeix des del 2017 que al pressupost de la Fundació s’hi integrin, a més dels ingressos i despeses sufragades per Patrimoni, també els gestionats “autònomament” per l’abadia (l’escolania i l’hostal).

Notícies relacionades

L’estatus legal del Valle és un fòssil jurídic. Dos decrets llei franquistes, de 1957 i 1967, l’esmentat conveni i dos reglaments de l’època regulen la Fundació i el seu patronat. La Fundació de la Santa Cruz del Valle de los Caídos encara no s’ha adaptat a l’actual Llei de Fundacions, i Patrimoni Nacional exerceix una presidència provisional en el patronat.

Per aquesta provisionalitat, els terrenys i edificis del monument són avui de l’entitat només de forma indirecta. Són 49 parcel·les, envoltades d’un bosc de 1.377 hectàrees, amb un valor cadastral de 21.009.486 euros i 55 cèntims. Aquestes anotacions cadastrals contenen edificis que al seu torn guarden 614 “béns mobles historicoartístics”, segons un inventari de Patrimoni Nacional; un conjunt que “ha romàs inalterable en els últims cinc anys”, però el valor del qual no està calculat pel Govern.