CONSELL DE MINISTRES

El Govern no garanteix l'exhumació de Franco abans de les generals

La portaveu Celaá justifica "per raons òbvies" la notícia publicada per EL PERIÓDICO sobre la retirada de la subvenció al Valle de los Caídos

undefined44738068 madrid  22 08 2018  valle de los caidos   tumba de francisco180822203346

undefined44738068 madrid 22 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco180822203346 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Govern ha reconegut que l’exhumació de Franco es podria prolongar més enllà de les eleccions generals del 28 d’abril, ja que l’Executiu no està en condicions de garantir la seva execució abans d’aquests comicis pels tràmits burocràtics del procediment administratiu. Així ho ha admès la portaveu del Govern, Isabel Celaá, al final del Consell de Ministres d’aquest divendres.

Quant a la notícia publicada per EL PERIÓDICOEL PERIÓDICO sobre la retirada de la subvenció al Valle de los Caídos, Celaá ha justificat la mesura "per raons òbvies", ja que aquesta institució "no compleix els requisits establerts per la llei" per fer-se creditora a l’esmentada ajuda pública. 

La portaveu del Govern ha avisat l’Església del "mal reputacional de magnitud significativa" que suposaria per a la mateixa Església "sotmetre’s alsdesitjos del prior" del Valle de los Caídos, que fins ara s’ha negat a l’exhumació.

Potestat del poder civil

A més, s’ha mostrat convençuda que "l’Església no s’oposarà" a l’exhumació."L’Església no s’oposarà, així ens ho ha fet saber, a l’exhumació de les restes de Franco, entenent que és facultat del poder civil i que, efectivament, haurà de seguir les instruccions del poder civil", ha assegurat.

El prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, va precisar aquest dijous que la comunitat benedictina acatarà la decisió dels tribunals i no del Govern sobre l’exhumació de les restes de Franco.

"La comunitat benedictina respectarà la decisió de l’autoritat civil civil, que en aquest cas no és el poder executiu, sinó l’autoritat judicial, com va recordar el Tribunal Suprem, ja que existeix el dret a recórrer i a sol·licitar la tutela judicial", va explicar Cantera en declaracions a Europa Press.

Notícies relacionades

Així es va pronunciar després que es conegués que el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, va remetre el 14 de febrer una carta a la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, en què afirmava que "l’Església no s’oposa a l’exhumació de les restes mortals del general Franco, si l’autoritat competent així ho disposa".

Acatament més que suport

Per la seva part, el secretari general de la Conferència Episcopal (CEE), Monsenyor Luis Argüello, va admetre aquest divendres en una entrevista a la COPE recollida per Europa Press que l’Església no s’oposarà a l’exhumació de Franco si es compleixen les condicions necessàries per a això, però va precisar que una "una cosa és no oposar-s’hi i una altra dir que hi dona suport".