LA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Vaticà insta l'abat del Valle de los Caídos a permetre l'exhumació de Franco

En una carta enviada a Calvo, indica a l'abadia el "seu deure cívic" de "respectar les autoritats civils"

undefined44738004 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro190220222114

undefined44738004 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro190220222114 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha rebut una carta delsecretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin, en què li reitera, com ja va fer en persona, que la Santa Seu “no s’oposa a l’exhumació" de les restes de Francisco Franco. Però aquesta vegada, a més, deixa constància en la missiva que insta la comunitat benedictina de l’abadia de la Santa Cruz del Valle de los Caídos a permetre el trasllat de les restes del dictador.

La carta, segons fonts de la Vicepresidència del Govern, consisteix en un sol paràgraf que diu: "Vull reiterar el que vaig assenyalar a la Vostra Excel·lència durant la nostra reunió al Vaticà, el 29 d’octubre passat, és a dir que l’Església no s’oposa a l’exhumació de les restes mortals del general Franco, si l’autoritat competent així ho disposa. Van recordar a la comunitat benedictina de l’abadia de la Santa Cruz del Valle de los Caídos i se li continuarà recordant el seu deure cívic d’observar plenament l’ordenament i de respectar les autoritats civils".

Aquest posicionament per via epistolar ha sigut reforçat pel portaveu interí de la Santa Seu, Alessandro Gisotti, que ha explicat a Efe que "Parolin ha enviat una carta a la vicepresidenta del Govern espanyol en què reitera la posició de l’Església, és a dir, que no s’oposa a l’exhumació de les restes de Francisco Franco".

Cementiri civil

El mateix posicionament papal també ha sigut traslladat anteriorment pel cardenal arquebisbe de MadridCarlos Osoro, a la comunitat de frares benedictins de l’abadia del Valle de los Caídos, en els casos que el prelat ha intentat que els monjos no originessin conflictes amb el poder polític. "No sou guardians de cementiris", va arribar a advertir-los, segons fonts de l’arquebisbat madrileny.

Notícies relacionades

Documentació aportada per l’Advocacia de l’Estat al Ministeri de Justícia considera que, si bé la basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos és un temple catòlic, i per tant acollit al concordat amb la Santa Seu, les seves criptes són cementiri civil, sota direcció del Patrimoni Nacional.

Els acords entre el Vaticà i Espanya del 1979 assenyalen que “els llocs de culte tenen garantida la inviolabilitat d’acord amb les lleis”. O sigui, segons entenen assessors del Govern en el procés d’exhumació, l’autoritat civil pot fer executar les seves lleis al temple, com va advertir la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en roda de premsa celebrada després de l’últim Consell de Ministres.