Protestes

L'equip de 'Dos Cataluñas' torna un premi a l'haver-l'hi entregat Puigdemont

El documental havia rebut un premi a la gala Cinema for Peace a Berlín

zentauroepp46928823 epa7374  berl n  alemania   11 02 2019   el expresidente aut190212152835

zentauroepp46928823 epa7374 berl n alemania 11 02 2019 el expresidente aut190212152835 / FELIPE TRUEBA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els directors del documental "Dos Cataluñas", que dilluns va rebre un premi a la Gala Cinema for Peace a Berlín, han tornat avui el guardó per considerar que l’acte, en el qual els va entregar la distinció l’expresident català Carles Puigdemont, es va polititzar.

"Ens sembla que la gala d’entrega ahir es va polititzar. Més que una gala d’entrega d’un premi semblava un míting polític", va dir a EFE Álvaro Longoria, un dels dos realitzadors, juntament amb Gerardo Olivares, del documental que es va estrenar a la plataforma Netflix a finals de l’any passat.

"A nosaltres ens havien avisat que venia Puigdemont. Vam parlar des de l’organització i des de Netflix amb la gala per assegurar-nos que no es polititzava en el cas que guanyéssim", va agregar Longoria.

Aquesta politització de l’esdeveniment està, va dir el director, "totalment en contra de l’esperit del documental, de la nostra integritat professional i de tot, a part que no estem en absolut d’acord amb aquest tipus de manipulació".

Ser neutrals

"L’objectiu del nostre documental és explicar tots els punts de vista des d’una posició neutral, sense prendre partit per cap i intentar poder explicar les motivacions de cada un [...] de manera que algú pogués entendre el dibuix global, sense posicionar-nos per a res en cap costat", va recordar Longoria.

"Dos Cataluñas” és una peça de dues hores de durada basada en més de 85 entrevistes que compta amb testimonis clau per entendre el conflicte català, com els polítics independentistes Carles Puigdemont i Raül Romeva, així com Inés Arrimadas (Ciutadans) o Miquel Iceta (PSC).

Deneuve i Weiwei

Notícies relacionades

Cinema for Peace, amb seu a la capital alemanya, declara que el seu objectiu és crear consciència de la rellevància social del cine i la repercussió del setè art i dels documentals en la solució de problemes socials, polítics i humanitaris.

Dilluns aquest grup va organitzar una gala per entregar els seus premis, a la qual van assistir, a més de Puigdemont, l’actriu francesa Catherine Deneuve, l’artista dissident xinès Ai Weiwei i l’excanceller alemany Gerhard Schröder.