EL DILEMA CATALÀ

L'independentisme manté el veto als comptes malgrat l'amenaça electoral de Sánchez

Unitat dels partits del Govern a l'hora de responsabilitzar la Moncloa del desacord en la negociació

Torra exigeix que es permeti parlar d'autodeterminació i repressió a les taules de diàleg i Artadi reclama calendari i relator

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748 / Nuria Julia

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’independentisme va respondre aquesta vegada sí de forma unànime i sense fissures a l’amenaça d’avançament electoral del president del Govern. Sense immutar-se, el Govern, JxCat, PDECat i ERC van desplaçar immediatament la pilota a la teulada de la Moncloa: el sobiranisme segueix disposat a negociar fins a l’últim minut la tramitació dels pressupostos de l’Estat, si es concreta una oferta que de contingut i solidesa a les taules de diàleg entre partits i institucions sobre el contenciós català. Amb tot, l’independentisme ja no confia que hi hagi acord i dona per enterrats els comptes de l’Estat, tot i que –llegeixi’s l’esmena a la totalitat del PDECat– hi veia avenços importants quant a la inversió a Catalunya i les iniciatives socials.

Una vegada la Moncloa va divulgar la possibilitat d’avançar els comicis generals al 14 d’abril, la resposta independentista va ser la de no donar credibilitat a l’anunci. Com va recordar la portaveu del Govern, Elsa Artadi, sobre el calendari electoral, els missatges del Govern han sigut absolutament contradictoris. Fa exactament un mes,Sánchez afirmavaa Barcelona que passés el que passés governaria fins al 2020. Després diversos ministres han enviat missatges divergents sobre això.

Sens dubte, part de l’independentisme és reticent a deixar caure Sánchez. Ho va dir obertament l’exconsellera Dolors Bassa. Però no es considera responsable que Sánchez caigui si decideix convocar eleccions, perquè tant el PDECat com ERC estan convençuts: el Govern va fer marxa enrere la setmana passada quan s’estava embastant un pacte sobre les meses de negociació, amb calendari i continguts. La va fer per la pressió interna de part del PSOE i davant de les amenaces de la dreta i extrema dreta.

"A l’hora de fer aterrar el diàleg, Sánchez va frenar en sec dijous quan estem negociant com dialogarem, no l’acord al qual arribem per exercir un dret dels catalans", va explicar la consellera de Presidència, Elsa Artadi, a l’hora de descriure les "dues ànimes del PSOE" respecte a la que pretén pactar amb Ciutadans i la més progressista. Torra a Catalunya Ràdio a primera hora i Artadi a la tarda en roda de premsa van reclamar que es parli d’autodeterminació i repressió, i posar calendari i nom al relator.

Expedient tancat

A les files independentistes donaven per tancat l’expedient sobre els pressupostos. El debat pressupostari, amb les intervencions dels partits catalans, s’inicia aquest dimarts. Ja no hi ha temps, sobretot quan coincideix amb l’inici del judici als líders del procés, entre els quals, al mateix president d’ERC, un dels partits implicats en la negociació pressupostària. “És una llàstima, però els socialistes ho han gestionat fatal”, explicava una veu del secessionisme català que atribuïa a Sánchez i la seva imperícia a l’hora de gestionar “les crítiques al si del seu partit”  l’abrupte final de les converses entre Madrid i Barcelona. 

Notícies relacionades

Quant a la data d’unes possibles eleccions, ja sigui a l’abril o al maig, el PDECAt i ERC reacciona amb total tranquil·litat i seguretat. Donen poc pàbul al fet que se celebrin just a la meitat del judici, cosa que podria ser perjudicial, pensen, per als socialistes i, fins i tot, al maig, per la pressió dels barons del PSOE que es barregin comicis i missatges. “Tot i que tot podria ser”, apuntava una veu d’ERC.

Sigui quina sigui la data prevista, amplis sectors de l’independentisme mantenen que, de cara a una reelecció, a Pedro Sánchez li interessa més un escenari de confrontació amb el secessionisme, amb una gran ruptura en els pressupostos, per exemple, que d’acord. És a dir, mantenen el dubte que el PSOE hagi apostat honestament per tirar endavant el projecte de comptes.