DECISIÓ JUDICIAL

Les entitats socials exigeixen que es reactivi la ressuscitada llei catalana contra els desnonaments

El TC accepta el desistiment del recurs presentat per Sánchez, recuperant els articles recorreguts pel PP

Els grans tenidors de vivenda tindran l'obligació d'oferir un lloguer social a les famílies vulnerables

protesta-pah / periodico

3
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

El que ha passat aquest dilluns al matí davant de l’oficina del BBVA al passeig de Gràcia era una festa en tota regla. Alegria, càntics, abraçades sentides i confeti. Verd esperança, per descomptat, el color de la PAH. No era per a menys. Celebraven el rescat dels dos punts –i ells en van ser els seus impulsors– més importants de la llei 24/2015, recorreguda pel PP:24/2015, recorreguda pel PP: el lloguer social obligatori per parar els desnonaments de grans tenidors, i la cessió obligatòria de la vivenda buida d’aquests tenidors. "Hem fet possible l’impossible. A partir d’avui, els 55 desnonaments diaris que s’executen a Catalunya han de ser cosa del passat", ha assenyalat Lucía Delgado, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, una de les tres entitats que va promoure la llei catalana contra els desnonaments i la pobresa energètica aprovada el 2015 per la Generalitat, "enterrada" als sis mesos pel recurs presentat pel govern de Mariano Rajoy i avui ressuscitada.

La portaveu de la PAH, amb la de l’Observatori DESC i la del’Aliança contra la Pobresa Energètica, les tres entitats promotores, han fet públic que el Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat el desistiment del recurs presentat pel Govern de Pedro Sánchez. Retirada fruit de la pressió popular per defensar una llei que es va aconseguir després de reunir gairebé 150.000 firmes (el triple de les necessàries) i que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya. 

Paralització immediata

"D’ara endavant exigim en primer lloc i de manera prioritària la paralització de tots els desnonaments que afecten persones en situació d’exclusió residencial. És a dir, que es compleixi la llei", ha resumit Delgado, que ha remarcat que no feien la roda de premsa davant del BBVA per casualitat: "Va ser el seu president qui va pressionar el PP perquè recorregués la llei".

A més d’una reunió urgent "aquesta setmana", les entitats impulsores de la llei demanen a la Generalitat que es responsabilitzi que no es vulneri la llei, i que activi "immediatament" els mecanismes per a la cessió obligatòria de vivendes buides dels grans propietaris a l’Administració. "Les llistes d’espera a les taules d’emergència s’han d’acabar. La falta de vivenda ja no pot ser una excusa", ha apuntat Irene Escorihuela, del’Observatori DESC, que també ha fet una crida als jutjats perquè apliquin la llei de forma exhaustiva, i als professionals de la justícia i del sector social perquè la utilitzin.

"El nostre objectiu és que no hi hagi ni una sola persona que no conegui aquesta llei. Que qualsevol família vulnerable que tingui un desnonament pendent sàpiga que pot parar-lo per llei", ha destacat Delgado. En aquesta línia han elaborat un conjunt de documents que ja han penjat a laweb de la PAH, així com una guia bàsica de la seva aplicació, tant per a les famílies com per als ajuntaments.

Noves accions

Notícies relacionades

Les entitats han insistit que estaran pendents que no es doni cap desnonament, que els grans tenidors cedeixin les seves vivendes buides i que les administracions públiques protegeixin efectivament les persones i han anunciat "accions intenses" en els pròxims mesos per assegurar-se que això passi.

"Això és una gran victòria, però queda molt camí per recórrer. Continuarem lluitant per la regulació del preu dels lloguers i perquè el dret a la vivenda sigui un fet a tot l’Estat, amb l’aprovació de la llei vivenda PAH al Congrés", han sentenciat. 

Sancions de fins a 90.000 euros

<span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Des de <strong>l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)</strong>, la tercera entitat promotora de la llei, han assenyalat que en matèria de pobresa energètica la llei va estar sempre vigent i que "funciona", tal com volen que funcioni també per parar els desnonaments. "En aquests anys <strong>s’han evitat més de 30.000 talls indiscriminats</strong> d’aigua, llum i gas en famílies vulnerables", ha assenyalat la portaveu de l’APE, <strong>Maria Campuzano.</strong></span>