Pressupostos Generals de l'Estat 2019

Sánchez destina 15 milions a memòria històrica per a la reparació a les víctimes del franquisme

La llei preveu mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura

undefined38091577 valencia 18 4 2017 po tica  memoria hist rica varios familia171201105352

undefined38091577 valencia 18 4 2017 po tica memoria hist rica varios familia171201105352 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern ha destinat una partida de 15 milions d’euros per a la reparació a les víctimes del franquisme, segons consta en el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 presentat aquest dilluns al Congrés dels Diputats.

Així consta en el desglossament pressupostari del Ministeri de Justícia, en què s’indica que, per fer "efectiu el compromís d’assegurarl’accés a la veritat mitjançant mecanismes adequats i eficaços que garanteixin el dret a la reparació a les víctimes del franquisme", s’ha dotat 15 milions d’euros i s’ha creat la Direcció General per a la Memòria Històrica.

Notícies relacionades

Aquesta direcció, al capdavant de la qual hi ha el membre de l’Executiva del PSOE Fernando Martínez, donarà el "necessari impuls" a les iniciatives relacionades amb la llei de la memòria històrica (llei 52/2007, de 26 de desembre).

Aquesta norma, recorda el projecte de llei al seu ‘llibre groc’, preveu mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, i proporcionarà recolzament institucional al compliment dels objectius fixats en l’esmentada norma. A més, s’insisteix que, amb la finalitat de "corregir les insuficiències" que han impedit arribar als seus objectius en els seus 10 anys de recorregut i alhora donar compliment a les recomanacions delsorganismes internacionals humanitaris, com el grup de Treball sobre Desaparicions Forçades de les Nacions Unides, l’Executiu "durà a terme la reforma integral de l’esmentada llei de memòria històrica, que atribuirà a l’Estat el lideratge del procés d’exhumacions de fosses comunes".