Puigdemont reuneix el PDECat a la recerca d'unitat sobre els Pressupostos

Torra insisteix: només recolzaran els comptes a canvi del referèndum

Nogueras sosté que el projecte pressupostari són «engrunes» per a Catalunya i defensa a TV-3 el no tramitar-los

zentauroepp46388494 torra181230204506

zentauroepp46388494 torra181230204506 / JORDI BEDMAR PASCUAL

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / ACN / Efe / Barcelona

Unitat de criteri. Això és el que busca el PDECat respecte a una decisió clau: tramitar o no d’entrada al Congrés dels Diputats el projecte de Pressupostos de l’Estat que acaba d’aprovar el Consell de Ministres del Govern de Pedro Sánchez. Després d’una setmana absolutament cacofònica, amb missatges contradictoris entre el president del PDECat, la portaveu del Govern, el portaveu econòmic del partit al Congrés, el president Quim Torra i l’expresident Carles Puigdemont –passant pel que han ditERC iimpulsors de la Crida–, aquest dilluns la cúpula postconvergent se cita a Waterloo amb aquest últim, amb Puigdemont, per buscar, segons admeten fonts de la direcció, un sol missatge en aquest embolic. Torra, des dels Estats Units, ha insistit en les últimes hores en el ‘no’ als comptes.

No serà fàcil perquè segons es reconeix en el partit, l’actual direcció està fracturada en aquesta i altres qüestions entre els seguidors de Puigdemont i d’una línia més obertament combativa contra l’Estat, i per tant partidaris de la integració total en la Crida que impulsa l’expresident, i els partidaris d’una estratègia més gradualista i negociadora amb el Govern. El conflicte intern fa que algun dels crítics amb la presidenta del partit, Míriam Nogueras, decideixi ni desplaçar-se aquest dilluns a Waterloo. D’altres ironitzen amb la idea que la reunió servirà per anar a “obeir ordres” i continuen acusant Nogueras de no respectar la majoria expressada internament.

I aquesta és la clau: el convuls congrés del PDECat del juliol passat es va saldar en l’últim minut amb un pacte entre sectors. Va vèncer Puigdemont apartant Marta Pascal, però va mantenir en l’executiva una part dels dirigents de l’etapa Pascal. Ara Nogueras conviu, doncs, com a vicepresidenta i fidel a Puigdemont, amb una majoria de dirigents crítics amb ella.

Una setmana caòtica

La reunió de Waterloo arriba després d’una setmana caòtica. Dilluns el president del PDECat, David Bonvehí, obria la porta a tramitar inicialment els pressupostos i assegurava que la decisió s’acordaria amb el Govern. Dimarts, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, deia que tot depenia del president del Govern. Dimecres, el president no només assegurava que es votaria en contra de la tramitació –tret d’una proposta espanyola sober l’autodeterminació– sinó que amenaçava amb una crisi en el Govern si ERC o PDECat anaven per lliure al Congrés. El republicà Joan Tardà replicava avisant que el seu partit actuarà per lliure. Divendres, Puigdemont compareixia al costat de Torra i esmenava el president assegurant que en aquest tema no decideix el Govern sinó els partits, amb la qual cosa evitava vetar d’entrada els pressupostos. I finalment aquest dissabte, a TV-3, Nogueras afirmava que només hi ha “matisos” interns i defensava el “no als pressupostos i no a la tramitació mentre no hi hagi una resposta política” del Govern del PSOE a la qüestió sobiranista. Nogueras qualificava d’“engrunes” les inversions previstes a Catalunya en els pressupostos i els seus avenços socials.

Torra i el ‘no’

En paral·lel, en una entrevista a Associated Press, Torra ha reiterat la seva negativa a recolzar els pressupostos generals de l’Estat tret que el Govern de Pedro Sánchez accepti un referèndum d’autodeterminació. El president ha explicat que els partits independentistes “ja han deixat clar que votaran contra els pressupostos perquè no hi ha hagut cap moviment per part del Govern espanyol en relació amb el que demanem”.

Notícies relacionades

El cap del govern català ha recordat que el “xec en blanc” a Sánchez era només per aprovar la moció de censura i formar Govern, però descarta continuar recolzant-lo perquè “no ha avançat ni un mil·límetre” referent a l’autodeterminació de Catalunya. L’entrevista a Torra es va produir dijous passat, un dia abans de la seva reunió amb Carles Puigdemont a Waterloo.

Els arguments del ‘sí’ inicial

Els partidaris en el PDECat de la tramitació inicial al·leguen que això donaria marge a la Generalitat i a l’independentisme per negociar les seves demandes amb el Govern central en lloc de precipitar-se possiblement a unes eleccions generals que podrien portar al Govern el PP, Ciutadans i Vox, mentre que els detractors rebutgen qualsevol acostament si no hi ha un gest immediat de Pedro Sánchez en autodeterminació i presos.