A TRÀMIT

El Congrés activarà aquesta setmana la llei amb què el PP vol prohibir l'indult als independentistes

La Cambra impulsa aquesta setmana la reforma de la llei que inclou els condemnats per corrupció o violència masclista

zentauroepp46230655 graf5564  madrid  12 12 2018   el presidente del gobierno  p181212111426

zentauroepp46230655 graf5564 madrid 12 12 2018 el presidente del gobierno p181212111426 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Congrés activarà aquesta setmana la tramitació parlamentària de la reforma de la llei d’indults de 1870, que va ser impulsada al seu dia pelPSOE  per no concedir aquest 'perdó' als condemnats per corrupció o per violència masclista i que ara el PP vol estendre a penes de rebel·lió per prohibir mesures de gràcia als presos independentistes per la seva implicació en l’1-O

El procés es va congelar fa un mes i mig perquè el PSOE, promotor de la iniciativa, va plantejar la necessitat d’obrir una ronda de compareixences en la Comissió de Justícia abans de seguir la tramitació de la reforma, tot això malgrat que les esmenes estan registrades des del mes de febrer passat.

EL PP I CS CREUEN QUE EL PSOE VOL ALENTIR-NE EL TRÀMIT 

Aquesta sol·licitud va revoltar el PP, que es va afanyar a censurar els socialistes per pretendre alentir la tramitació d’aquesta reforma per no haver de votar la referida esmena, amb què busca que els condemnats per rebel·lió o sedició no siguin perdonats.

Amb això, els populars pretenen que els líders del 'procés' que acabin sent condemnats pel Tribunal Suprem per l’1-O puguin arribar a ser indultats.

Però en l’última reunió de la ponència d’aquesta llei, el PSOE va sumar els recolzaments necessaris per convocar davant de la Comissió de Justícia una sèrie d’experts perquè il·lustressin els diputats sobre els indults. Es va acordar que cada grup en convoqués dos, però el PP i Cs van renunciar a presentar els seus noms per no prorrogar encara més la tramitació.

Tot i que al principi el PSOE va pensar a celebrar les compareixences entre el novembre i el desembre passats, la presidenta de la Comissió de Justícia, la socialista Isabel Rodríguez, va apuntar que inicialment ja no hi haurà més reunions fins al febrer.

EL DEBAT DE LES ESMENES, AL FEBRER

No obstant, el Congrés ha habilitat la Comissió de Justícia a reunir-se de manera extraordinària aquest dimecres i dijous per rebre aquests experts, entre ells, el magistrat del Tribunal Suprem i membre emèrit de l’Acadèmia de les Ciències Morals i Polítiques, Pablo Lucas Murillo; el membre de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació i cap de l’Assessoria Jurídica de l’AECID, Jesús López-Medel Bascones, i la responsable de Projectes de la Fundació Civio, Eva Belmonte. Aquestes compareixences suposaran l’ajornament del debat de les esmenes almenys fins al febrer.

Notícies relacionades

Des que va passar a l’oposició, el PP ha anat denunciant les "maniobres" del PSOE per retardar la reforma de la Llei d’Indults, la celeritat de la qual exigien els socialistes quan no eren al Govern. "Els indults són la moneda de canvi de Sánchez per mantenir-se a Moncloa", afirma la portaveu dels populars al Congrés, Dolors Montserrat.

També Cs va vincular la reforma amb els indults als independentistes, però la ministra de Justícia, Dolores Delgado, els va replicar al Congrés que els líders secessionistes empresonats, en cas de ser condemnats, també tenen dret a ser indultats, perquè la vigent Llei d’Indults no fa excepcions.