ELS PRESSUPOSTOS

Aragonès avisa Sánchez que no li donaran "un xec en blanc"

El vicepresident de la Generalitat reitera que no portaran els comptes al Parlament fins que no en tinguin garantida l'aprovació

zentauroepp46367747 pere aragones190107090951

zentauroepp46367747 pere aragones190107090951 / juan camilo moreno

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident de la Generalitat, el republicà Pere Aragonès, ha qualificat aquest dilluns de "molt decebedors" els Pressupostos elaborats pel Govern de Pedro Sánchez, perquè, ha remarcat, no contenen cap "concessió ni cap aposta per ajudar la Generalitat".

En declaracions a TV-3, Aragonès ha evitat revelar si el seu partit, ERC, recolzarà al Congrés els comptes de Sánchez, i ha assegurat que els partits independentistes "no donaran un xec en blanc" al Govern central ni es deixaran condicionar per "l’espasa de Dàmocles que ve la dreta reaccionària" si no s’aproven.

"És evident que Sánchez no és el mateix que Rajoy", ha admès, però en les negociacions entre governs "fa falta que es facin passos endavant, hem posat les cadires però fa falta la taula" i, la part catalana, ha insistit, continua sense saber "quin és el projecte" del PSOE per a Catalunya.

Conèixer les seves intencions pot determinar la posició definitiva dels partits catalans respecte als Pressupostos de l’Estat, ha explicat, abans de confirmar que per al Govern català és molt important resoldre la qüestió dels presos independentistes i el judici imminent, "en què l’Estat és part", així com la possibilitat que "els catalans puguin decidir el seu futur".

Respecte delscomptes catalans, també pendents d’aprovació, el vicepresident ha declarat que continuen negociant amb els grups del Parlament i que no els portaran a la Cambra fins que no en tinguin garantida l’aprovació.

El Govern busca el recolzament delscomunsi del PSC per tirar endavant els seus pressupostos. Als primers, Aragonès els ha dit que la seva proposta d’augmentar l’IRPF no permet solucionar els grans problemes i que "no és prioritària". I, als socialistes, els ha censurat que hagin subordinat el fet d’avenir-se a negociar els pressupostos de a Generalitat a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Lleis suspeses

Notícies relacionades

D’altra banda, el número dos de l’Executiu català ha confirmat que el Parlament recuperarà les lleis que fan referència a la vivenda i la pobresa energètica, després que aquest dimarts el Govern aprovi una memòria preliminar per iniciar la reversió de la suspensió del Tribunal Constitucional.

Aquesta recuperació és fruit d’un pacte entre la Generalitat i el Govern central, segons va anunciar el mes d’octubre passat el conseller de Territori, Damià Calvet.