Tribunal Suprem

La Sala del 61 rebutja apartar Marchena i la resta de jutges del procés

La defensa dels polítics catalans presos els acusa de falta d'imparcialitat després dels missatges de Cosidó

La decisió adoptada pels 14 magistrats es coneixerà en la seva integritat en els pròxims dies

zentauroepp42597787 graf7285  madrid  21 03 2018   de izquierda a derecha tres d181112085727

zentauroepp42597787 graf7285 madrid 21 03 2018 de izquierda a derecha tres d181112085727 / Angel Diaz

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Especial de l’article 61 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) del Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimecres per unanimitat els incidents de recusació presentats per vuit dels acusats pel procés contra el president del tribunal que els jutjarà, Manuel Marchena, i la resta de membres d’aquest òrgan, que acusen de falta d’imparcialitat.

La resolució de la qual serà ponent el magistrat Jacobo Barja de Quiroga es donarà a conèixer en els propers dies, però no ha plantejat problemes als 14 jutges convocats a la Sala Especial: el president en funcions del Suprem, Carlos Lesmes, els presidents de les cinc sales del tribunal, menys Marchena, i els magistrats més antics i nous de cada una, tretd’Andrés Martínez Arrieta, perquè figura entre els recusats.

En el seu escrit d’al·legacions el mateix Marchena negava tenir interès directe o indirecte en la causa i que se’l pogués recusar pels comentaris de tercers i no pels seus propis actes, amb referència al whatsap del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què s’atribuïa que podria controlar la Sala Segona de l’alt tribunal amb el seu nomenament.

La recusació contra Marchena, presentada el mateix dia que aquest presentava la seva renúncia en el cas que fos candidat a presidir el Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial, es va ampliar per Jordi Cuixart contra els altres sis magistrats designats per jutjar aquest assumpte: Andrés Martínez ArrietaJuan Ramón BerdugoAntonio del MoralLuciano VarelaAndrés Palomo i Ana Ferrer.

Notícies relacionades

El magistrat Vicente Magro va remetre aquest dimarts l’afer a la Sala del 61 i va denegar la pràctica de les proves plantejades pels recusants, ja que "no eren necessàries per a la resolució de l’incident". Entre aquestes figurava la citació de Cosidó, que va enviar el missatge que segons l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Raül RomevaJosep Rull i Jordi Turull; l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i l’exmembre de la Mesa d’aquesta cambra Anna Simó evidenciava la falta d’imparcialitat de Marchena en el cas.

En menys de dues hores la Sala Especial ha rebutjat els seus arguments sobre la parcialitat del tribunal, la qual cosa dona via lliure que el judici se celebri com estava previst a finals de gener o, com a tard, a començaments de febrer. El que sí que se celebrarà previsiblement la setmana del 17 de desembre és la vista en què es discutirà l’article de previ pronunciament en què les defenses tornaran a intentar que els acusats no siguin jutjats al Suprem, sinó al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.