L'Audiència Nacional anul·la el repartiment d'un milió d'euros per a directius de Presons amb Zoido a Interior

zentauroepp41759846 madrid  24 01 18  politica  juan ignacio zoido  ministro de 180124095113

zentauroepp41759846 madrid 24 01 18 politica juan ignacio zoido ministro de 180124095113

1
Es llegeix en minuts

La Sala Contenciosa Administrativa del’Audiència Nacional  ha anul·lat el repartiment d’un complement per productivitat per importd’1,1 milions d’euros per a directiusd’Institucions Penitenciàries, aprovat en l’etapa d’Ángel Yuste al capdavant de Presons i amb Juan Ignacio Zoido com a ministre de l’Interior.

En la sentència, amb data 14 de novembre, es considera que la decisió adoptada amb Ángel Yuste com a secretari general d’Institucions Penitenciàries és contrària a dret, ja que el repartiment es va fer sense cap mena de negociació col·lectiva amb els representants dels treballadors.

La sentència confirma la resolució del 17 d’abril del 2018 del Jutjat Central Contenciós Administratiu número 7, que va ser recorregut per l’Advocacia de l’Estat. Fonts d’Interior en l’etapa de Zoido van justificar el repartiment de productivitat remetent-se a la Instrucció 3/2013, del 25 d’octubre, sobre la jornada i l’horari del personal de Serveis Perifèrics.

En concret, des d’Interior es va explicar que es tractava de la distribució d’un excedent i que es va aprovar per l’òrgan competent, mitjançant una resolució administrativa motivada i pública, i havent-ne informat prèviament els legítims representants dels treballadors en una reunió convocada únicament i exclusivament a aquests efectes.

No obstant, la Sala condemna l’Administració al pagament de les costes i repassa en la seva resolució les diferents instruccions de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries per concloure que això "no pot pretendre eludir la negociació amb el pretext d’un funcionament eficaç de l’Administració". La sentència pot ser recorreguda en cassació en el termini de 30 dies.

El 2017 l’Administració Penitenciària va anunciar que es distribuirien únicament entre un determinat personal directiu 1,1 milions d’euros en concepte de productivitat, una decisió denunciada pels sindicats a l’entendre que era unilateral i presa sense cap tipus de negociació.

Notícies relacionades

Després de conèixer la resolució, fonts de la CSIF han destacat que la sentència reforça la seva tasca en el conflicte pel qual, juntament amb altres sindicats, reclamen millores laborals, cosa que els ha portat a plantejar jornades de vaga contra l’actual Govern del PSOE.

La demanda es va plantejar perquè els funcionaris de presons entenien que l’Administració Penitenciària no podia "regalar de forma lineal i massiva un sobresou" entre directors, gerents i alts càrrecs de centres penitenciaris, recorrent a una "via clientelar i opaca" mentre les retribucions dels treballadors estaven congelades i molts havien perdut poder adquisitiu.