Govern d'Espanya

Interior aprova l'ordre sobre precursors explosius plantejada per Zoido

Les botigues que venguin productes perillosos hauran de registrar les dades dels compradors

zentauroepp44816972 fotodeldia graf1831  madrid  29 08 2018   el ministro del in180829162114

zentauroepp44816972 fotodeldia graf1831 madrid 29 08 2018 el ministro del in180829162114 / Fernando Alvarado

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ministeri de l’Interior ha donat aquest divendres trasllat a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat d’una instrucció per provar de dificultar la venda de precursors d’explosius, les substàncies que en moltes ocasions es poden comprar en botigues i comerços i que, barrejades amb diferents components, poden ser utilitzades amb finalitats terroristes.

Es tracta d’un dels buits legals detectats pel Departament de l’exministre Juan Ignacio Zoido. Després del’explosió de la casa laboratori d’Alcanar (Tarragona) utilitzada per la cèl·lula gihadista que va atemptar a Catalunya l’agost del 2017, el Ministeri de l’Interior va proposar reforçar aquests controls en diferents fòrums policials i polítics, com és el cas del Pacte Antigihadista i les reunions de ministres europeus.

El Departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska ha elaborat una instrucció interna i un pla anual amb els quals pretén extremar la vigilància i inspecció sobre les empreses que comercialitzen aquests productes –que inclou a farmàcies, ferreteries o botigues de jardineria– per augmentar la col·laboració en la detecció i identificació de compradors sospitosos, segons ha avançat el diari 'El País’.

Fonts d’Interior han explicat que la instrucció s’ha remès aquest divendres al matí tant a la Policia Nacional com a la Guàrdia Civil, i que també l’hantraslladat a les delegacions i subdelegacions del Govern. En l’esmentada ordre hi ha participat el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

D’ara endavant, els comerços que subministrin al públic productes com l’acetona, l’àcid sulfúric o alguns nitrats hauran de registrar el nom i les dades d’identificació del comprador. Interior també contempla llançar una campanya informativa, especialment al petit i mitjà comerç. Els experts de la lluita antiterrorista demanen aquest tipus de mesures en vista de la proliferació de vídeos tutorials per a la fabricació d’artefactes explosius casolans.

Reunió del G-6

Espanya es va comprometre el 16 d’octubre del 2017 en el G-6 de ministres de l’Interior –amb França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Polònia– a impulsar normes per establir un control més gran dels precursors d’explosius, així com millorar l’accés a les dades de les comunicacions mantenint l’equilibri entre privacitat i seguretat. En aquella reunió va estar representada la Unió Europea i hi va participar el ministre de l’Interior del Regne del Marroc.

En la roda de premsa, Juan Ignacio Zoido va posar èmfasi en la necessitat d’intensificar les mesures de control dels precursors d’explosius, per a la qual cosa va apostar per tenir una relació més estreta entre comerciants i autoritats a fi de "detectar" les transaccions de determinats productes "que puguin resultar sospitosos".

El llavors ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va insistir en aquestes mesures en la reunió del Pacte Antigihadista celebrada el 27 de desembre amb representants dels partits polítics. En aquest fòrum es va anunciar una bateria de mesures per millorar el control en fronteres amb canvis a la llei d’estrangeria que "evitin buits legals com el que va impedir la repatriació després de sortir de la presó de Castelló de l’imam de Ripoll", cervell dels atemptats d’agost a Catalunya.

Entre les onze mesures legislatives i la "nova" instrucció de la Secretaria d’Estat es va incloure la creació d’un registre documental de les persones físiques o jurídiques que allotgen en vivendes o lloguen vehicles de motor, així com millorar el control sobre la distribució de bombones de butà i altres elements potencialment perillosos, amb especial atenció perquè el "trànsit il·lícit no financi activitats terroristes".

Notícies relacionades

Tot i que sense citar-lo explícitament, Zoido es va referir a diferents qüestions estudiades pel CITCO per millorar l’eficàcia de la lluita antiterrorista després de l’atemptat a Catalunya, on es van llogar algunes furgonetes i es va utilitzar la casa d’Alcanar com a laboratori per fabricar el TATP (o 'mare de Satanàs’), utilitzant, a més, bombones de butà.

Interior va advocar llavors per un "reforçament" de mesures de control que afectaven altres qüestions com els anomenats ministres de culte de les confessions religioses inscrites en el Registre d’Entitats Religioses.