PARLAMENT

JxCat demana que compareguin presos, "exiliats" i Rajoy en la comissió del 155

També criden a declarar Pedro Sánchez, Pablo Casado i Albert Rivera, entre d'altres

zentauroepp43546631 el nou portaveu de jxcat  albert batet  abans d una roda de 180530144257

zentauroepp43546631 el nou portaveu de jxcat albert batet abans d una roda de 180530144257 / Laura Batlle

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu de JxCatAlbert Batet, ha registrat aquest divendres una petició de compareixences davant la comissió d’investigació del Parlament sobre l’aplicació del’article 155 de la Constitució, que inclou presos sobiranistes,Carles Puigdemont i altres polítics que van fugir a l’estranger, així com el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el seu antecessor, Mariano Rajoy.

La llista de compareixents, que incorpora fins a 70 noms, se sotmetrà a votació en la comissió d’investigació, constituïda el 6 de novembre passat i presidida pel diputat de JxCat Antoni Morral, que haurà de programar un calendari de compareixences.

En concret, JxCat demana que compareguin com a "afectats" pel 155 l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Lluís Puig i Clara Ponsatí, tots, per videoconferència ja que estan "exiliats".

També haurien de comparèixer, segons el seu parer, en aquest cas de manera presencial, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, en presó preventiva aLledoners (Barcelona), així com altres "afectats" pel 155, com l’exdirector de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya Agustí Colomines, l’exdelegat del Govern a París Martí Anglada o el director del Museu de Lleida, Josep Giralt.

La llista inclou 19 persones que JxCat identifica com a "involucrats en el procés de decisió i gestió" del 155, entre els quals, l’expresident del Govern Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido, l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo i l’excap de Gabinet de Presidència Jorge Moragas.

També altres ex alts càrrecs del Govern de Rajoy, com Roberto Bermúdez de Castro o Juan Antonio Puigserver, figuren entre els noms que JxCat vol escoltar en la comissió del Parlament.

Membres del Govern 

JxCat no només es limita a demanar la compareixença de membres de l’anterior Govern, sinó també de l’actual, començant pel president, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta, Carmen Calvo.

Així mateix, criden a declarar al líder del PP, Pablo Casado; el líder de Ciutadans, Albert Rivera; el president del Senat, Pío García-Escudero; el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; l’expresident del PPC Xavier García Albiol i l’expresident català José Montilla.

El senador del PDECat Josep Lluís Cleries i el senador d’EH Bildu Jon Iñarritu s’afegeixen així mateix al pla de treball.

També, els bancs 

Notícies relacionades

Més enllà dels perfils polítics, JxCat també vol citar a declarar representants de CaixaBank Banc Sabadell; el president d’Atresmedia, José Crehueras; el Síndic de Greuges, Rafael Ribó; el comissionat del Govern per al Desplegament de l’Autogovern, Pau Villòria, i l’exlehendakari Juan José Ibarretxe.

La llarga llista de JxCat es completa amb experts juristes com Javier Pérez Royo; advocats, figures empresarials com Joaquim Gay de Montellà, José Luis Bonet i Miquel Valls; representants sindicals, així com el director de TV-3, Vicent Sanchis, i el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo