SESSIÓ DE CONTROL

Tardà a Sánchez: "Volen escarmentar Catalunya. La sentència ja està firmada"

ERC i el PNB retreuen al Govern central el descrèdit de la justícia després de la polèmica de l'elecció del CGPJ i la sentència sobre Otegi

El president respon que l'autocrítica no només l'ha de fer el poder judicial i no només s'ha de fer a Madrid

tarda-cortado / periodico

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

ERC i el PNB han utilitzat el context de descrèdit de la justícia després de la polèmica de l’impost de les hipoteques, l’elecció del nou president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)TEDH sobre el judici a Arnaldo Otegi, com a argument de flagell al Govern en la sessió de control d’aquest dimecres. 

El portaveu dels republicans, Joan Tardà, ha acusat Pedro Sánchez de tolerar una justícia que actua amb "venjança" i "crueltat" contra els catalans, un sistema "amb reminiscències feixistes" en el qual no existeix, diu, la divisió de poders. 

"Volen escarmentarCatalunya amb una sentència que ja està firmada", ha assegurat Tardà, en relació amb el judici contra els líders del procés que començarà a principis del 2019 al Tribunal Suprem. El republicà ha reclamat a Sánchez que forci la dimissió de l’actual president del CGPJ, Carlos Lesmes, i que demani disculpes als ciutadans des del Congrés per sortir "del femer".

Notícies relacionades

El president del Govern ha defensat la separació de poders i ha ironitzat al dir que sí que hi ha institucions que han de fer autocrítica, però "no només el poder judicial i no només a Madrid", donant a entendre que és també la Generalitat la que ha de reflexionar sobre les seves actuacions. 

Sánchez ha defensat que la democràcia espanyola és una de les més prestigioses del món segons diversos índexs i ha posat en context la sentència del TEDH que conclou que Otegi no va tenir un judici imparcial. Segons el president, aquest tribunal ha assenyalat les vulneracions de la justícia a Espanya en 98 sentències des de 1969, xifra menor a la d’Alemanya (186), França (722), el Regne Unit (312) i Grècia (826).