REFERÈNDUM INDEPENDENTISTA

La fiscalia s'oposa que l'organització de l'1-O es jutgi amb jurat popular

Diversos imputats van sol·licitar aquest procediment, a l'entendre que el delicte més important pel qual seran jutjats és el de malversació

zentauroepp40370907 barcelona  01 10 2017 referendum 1 o para la independencia d181114101227

zentauroepp40370907 barcelona 01 10 2017 referendum 1 o para la independencia d181114101227 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La fiscalia il’Advocacia de l’Estat han rebutjat que la causa que investiga el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona sobrel’organització del referèndum independentista de l’1 d’octubre es jutgi amb jurat popular, tal com han sol·licitat alguns dels imputats en aquest procediment.

Tal com han explicat a Europa Press fonts jurídiques, alguns d’investigats van sol·licitar al recentment mort jutge d’instrucció Juan Antonio Ramírez Sunyer que la investigació es tractés com un procediment per jurat al contemplar un dels delictes previstos en la llei, el de malversació de cabals públics.

Els imputats que l’han reclamat, com David Palanques, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI); Natalia Garriga, directora de Serveis de la Vicepresidència de la Generalitat; Pablo Raventós, exdirector d’Unipost; Felipe Andanuche, excap d’operacions d’Unipost; i Joan Manuel Gómez Sanz, cap de Riscos del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), consideren que el delicte principal pel qual se’ls investiga, la malversació, ha d’arrossegar els altres.

Recurs

Aquest plantejament va ser reclamat pels imputats en el seu recurs de reforma contra una interlocutòria del jutge Ramírez Sunyer, que aquest va rebutjar, per la qual cosa han presentat un nou recurs, aquesta vegada d’apel·lació, que ara haurà de respondre l’Audiència Provincial de Barcelona.

En els escrits de la fiscalia i d’Advocacia de l’Estat, als quals ha tingut accés Europa Press, tant una com altra s’oposen a un procediment per jurat al recordar que la llei orgànica que regula aquest òrgan estableix que "en cap cas podrà enjudiciar-se per connexió el delicte de prevaricació així com aquells delictes connexos l’enjudiciament dels quals pugui efectuar-se per separat sense que es trenqui la continència de la causa".

I, a més, en els dos escrits es remarca que el Tribunal Suprem ja va determinar que el tribunal del jurat "tampoc coneixerà del delicte de prevaricació tot i que resulti connex a un altre competència d’aquell".

La causa no es pot dividir

Atès que un dels delictes que investiga el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona "des del principi" de la causa és la possible prevaricació, el Ministeri Públic i l’Advocacia consideren que "en cap cas pot ser tramitat pel procediment del jurat".

Notícies relacionades

Segons expliquen, "els indicis de l’existència d’aquest delicte es troben íntimament units amb els indicis del delicte de malversació, desobediència i de descobriment i revelació de secrets en determinats casos", de manera que hi ha una "indissolubilitat del contingut de la causa", per la qual cosa aquesta no es pot dividir.

"El delicte de prevaricació és un delicte especial propi, però es troba en connexió clara amb les restants conductes, les quals no podrien haver-se realitzat sense el marc aparentment reglat i normatiu que els proporcionava l’actuació o resolució administrativa prèvia i arbitrària", remarquen les acusacions.