Ple monogràfic

Sánchez compareixerà en el Congrés el 12-D per aprofundir la seva proposta sobre Catalunya

ERC demana un referèndum que permeti a la majoria dels catalans sentir-se "integrats"

45579105 60

45579105 60 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El pròxim 12 de desembre el president del Govern, Pedro Sánchez, pujarà a la tribuna del Congrés dels Diputats en un ple monogràfic sobre la situació de Catalunya. Una compareixença en la qual el cap de l'Executiu analitzarà el context polític del conflicte català durant l'últim any, amb especial atenció als fets ocorreguts des que va arribar a la Moncloa, i on podria avançar algun detall més sobre la proposta que el Govern defensa des de fa temps: la votació d'un nou Estatut, un plantejament que ja ha enunciat, com va avançar aquest diari, però no ha arribat a concretar.

Així ho va suggerir aquest dimarts la portaveu socialista a la Cambra baixa, Adriana Lastra, que va assenyalar que una modificació en l'Estatut que "després votin tots els catalans" és una proposta defensada per Sánchez "que ja té molt temps". Un canvi en el text que, per a la dirigent del PSOE, ha de venir precedit per "un acord entre catalans". 

Un referèndum

Tanmateix, ERC i elPDECat, principals responsables que Sánchez comparegui en el Congrés després de diverses peticions, no es van mostrar conformes amb la proposta d'un nou reglament autonòmic. I és que per al portaveu republicà, Joan Tardà, qualsevol possible solució passa per la celebració d'un referèndum. "Tan legítima és la proposta de Sánchez d'un nou Estatut com legítima és la nostra solució: la independència. I no hi ha res més modern, mes democràtic i més fàcil que un referèndum", va sentenciar. Una via que segons Tardà permetria "sentir integrats la immensa majoria dels catalans".  

Notícies relacionades

Els postconvergents van anar més lluny i van demostrar una total desconfiança davant de qualsevol reforma de l'Estatut que Sánchez proposi. Així, la portaveu del PDECat,Miriam Nogueras, per a qui el debat de la proposta a la Cambra baixa en lloc del Parlament suposa una "falta de respecte", va comparar la reforma assenyalada pel PSOE amb l'Estatut promès per l'expresident socialista Jose Lui Rodríguez Zapatero que, després de ser aprovat per la Generalitat, va ser durament retallat a Madrid.

Ni tan sols En Comú Podem, formació més afí a l'Executiu de Sánchez, no va donar suport a aquesta idea. "Després del que ha passat aquests anys a Catalunya té molt poc sentit fer propostes de fa 10 anys", va sentenciar la portaveu catalana Lucía Martín. Això sí, malgrat no ratificar un canvi en l'Estatut, Martín va tenir el detall d'agrair a Sánchez que "després de tants anys de judicialització hi hagi propostes polítiques".