DES DE WATERLOO

Puigdemont s'ofereix com a número dos de Junqueras en una llista unitària per a les europees

L'expresident obre la porta que Anna Gabriel sigui la tercera: "¿Per què no?"

dr3cihjx0aaqk6g

dr3cihjx0aaqk6g

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimarts estar disposat a presentar-se a les eleccions europees en una llista unitària independentista com a "número dos de Oriol Junqueras", ja que ha considerat que el lideratge del republicà és "indiscutible" si es persegueix fer una llista transversal.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, concedida a la seva residència aWaterloo(Bèlgica), Puigdemont ha declarat que "no vol" presentar-se a les europees, i que "només aniria com a número dos de Junqueras". Preguntat per la possibilitat que Anna Gabriel (CUP) fos la tercera d’aquesta papereta, ha resolt: "¿Per què no?".

Segons l’expresident, amb una candidatura conjunta "donaríem una potència enorme al discurs dels drets fonamentals", una fórmula que ha demanat extrapolar a les eleccions municipals, especialment a Barcelona. Abans d’escoltar l’entrevista, Junqueras ha apostat, en declaracions a la SER, per presentar llistes independentistes separades en les conteses electorals i ha situat la Crida Nacional per la República en un "espai de dretes".

Les declaracions de Puigdemont es produeixen després de saber-se queERCiEH Bildu negocien una aliança per a les eleccions europees, tal com va avançar aquest diari. Els republicans ja han proclamat Junqueras, en presó preventiva a la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, Barcelona), com a cap de llista per a les eleccions al Parlament Europeu, mentre que JxCat, l’espai polític de Puigdemont, encara ha de decidir com es presenta a aquests comicis i quins candidats presenta.

En el pla humà, ha enviat una "abraçada fraternal" i tot el seu "recolzament i afecte personal i polític" a Junqueras, amb qui té "dificultats òbvies" de comunicació, tot i que intercanvien missatges a través d’"intermediaris". "Sabem l’un de l’altre per la gent que ens visita", ha puntualitzat. 

Esgotar la legislatura

Sobre el judici per l’1-O, ha afirmat que "no hauria de produir-se": "Si a mi no em volen jutjar, ¿per què han de fer un judici a gent nomenada per mi?", ha deixat anar, i s’ha situat com a "màxim responsable" del referèndum unilateral.

"M’agradaria que s’esgotés perquè tenim motius perquè s’esgoti.Si la sentència és l’absolució no hi ha d’haver eleccions", ha afirmat, tot i que ha evitat valorar quin escenari creu que s’hauria d’obrir en el cas que hi hagi una condemna a la cúpula del procés. "Especular sobre què hem de fer és prematur".

Puigdemont ha assegurat que va ser "honest" durant el seu mandat i s’ha escudat de les crítiques que rep de l’independentisme per no haver implantat la república: "Vaig dir que no hi havia un botó que, si el premies, sorgia la república catalana". Ha assegurat que el procés sobiranista és "irreversible" i ha demanat que el moviment no es desviï del pacifisme.

Referèndum acordat

L’expresident ha defensat el resultat de l’1-O i l’ha considerat "vàlid". "L’única cosa que podria substituir-lo és un referèndum organitzat amb l’Estat", ha afegi. 

Ara bé, ha descartat una consulta pactada en aquest moment perquè creu que "no hi ha les condicions d’igualtat": "Hi ha un Govern sota llibertat vigilada, un Parlament controladíssim, amb gent que s’autocensura. No són les condicions de llibertat per tenir un diàleg profund", ha reflexionat, sobre el desglaç entre administracions.

Així mateix, ha etzibat que la "recepta" dePedro Sánchezper encarrilar una solució al conflicte català "s’assembla molt a la de Mariano Rajoy", i que només veu diferències en el "to" i les "paraules". "Si Pedro Sánchez és coherent amb el que diu hauria de demanar que es retiri el delicte de rebel·lió", ha clamat, "perquè és el que espera tot Europa", i ha burxat que des del sobiranisme "ja s’han donat moltes oportunitats al PSOE perquè ensenyi si ha canviat res".

La Crida i el PDECat

Sobre si la fundació de la Crida Nacional per la República implicarà engolir el PDECat, ha assegurat queaquest nou partit "no va contra ningú, és complementari amb tothom”, i busca "donar a la societat catalana un espai, una plataforma" amb una "estratègia compartida de màxima unitat per fer front a un adversari molt poderós", perquè "la unitat fa la força".

Notícies relacionades

Puigdemont ha destacat que no veu "desunió" en la societat catalana, sinó una "sòlida unitat civil" que, segons el seu parer, hauria de plasmar-se en una estratègia unitària del sobiranisme, tot i que ha justificat lesdesavinences que hi ha hagut entre JxCat i ERCen diversos moments de la legislatura ateses les "circumstàncies excepcionals", amb "lideratges a la presó i a l’exili".

Consell de la República

Puigdemont ha insistit que tant la seva estada com els seus viatges, a més de la casa de Waterloo, "no carreguen ni un euro a l’erari públic". Ha defensat la seva tasca com a "internacionalizador" del conflicte català i ha afirmat que "no esperarà que hi hagi un milió d’inscrits"; com ell mateix es va fixar, "per posar-lo en marxa".