LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

El jutge del 'cas 3%' investiga a Europa si CDC i el PDECat són el mateix

El magistrat pregunta al partit liberal europeu si Convergència es va donar de baixa o només va canviar de nom

zentauroepp37862199 leader of the alde guy verhofstadt speaks during a media con181027130351

zentauroepp37862199 leader of the alde guy verhofstadt speaks during a media con181027130351 / Olivier Matthys

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional que instrueix el 'cas 3%' sobre el presumpte pagament per part de constructores i altres empreses de comissions a fundacions vinculades a l’extinta CDC ha obert una nova via d’investigació a Europa per aclarir si aquest partit i el PDECat són el mateix. El magistrat ha dictat una ordre d’investigació a Bèlgica i França perquè es requereixi al grup liberal europeu ALDE Party informació sobre si Convergència va fer un simple canvi de nom o si, per contra, el PDECat va sol·licitar l’"adhesió formal" a aquesta formació, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Si és així, reclama que s’aporti la sol·licitud d’ingrés.

La resolució judicial està datada el 31 d’octubre passat, dies després que l’Aliança dels Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE) decidís expulsar el PDECatl’Aliança dels Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE)  de l’organització pels casos de corrupció, precisament, de la desapareguda Convergència. D’aquesta manera, es consumava la proposta adoptada de forma unànime per l’executiva de la formació el 26 de setembre passat. El partit català estava adscrit a la família liberal des de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea el 1986.

Estructura de finançament il·legal

Notícies relacionades

El jutge de l’Audiència Nacional recorda en la resolució que està investigant  "alts càrrecs" de CDC que, juntament amb "funcionaris de diferents administracions i institucions públiques", van posar en marxa "una estructura per finançar il·legalment" el partit, "de forma encoberta" mitjançant "donacions" que ascendeixen a un milió d’euros a fundacions de la seva òrbita. La contraprestació, afegeix, eren les adjudicacions de contractes d’obra o serveis.

El setembre passat, el magistrat va imputar tant CDC com el PDECat, que va considerar un "simple canvi d’aparença" de Convergència, com a persones jurídiques pels presumptes delictes de tràfic d’influènciessuborn i blanqueig de capitals que haurien comès durant, almenys, 11 anys. El jutge va emplaçar els dos partits a designar advocat i procurador perquè es puguin defensar en el procediment i puguin demostrar que disposen de mecanismes de prevenció de la corrupció. Des de la cúpula del partit postconvergent van afirmar que demostraran que són dues "estructures diferents".