CORRUPCIÓ.CAT

El jutge imputa el PDECat en la causa del 3%

Creu que és un mer successor de Convergència per eludir responsabilitats penals i els atribueix tràfic d'influències, suborn i blanqueig almenys durant 11 anys

El magistrat xifra les licitacions públiques compromeses en més de 278 milions d'euros a canvi d'un milió en donacions al partit independentista

puig

puig

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Després d’assumir el cas del 3% i prendre declaració a una vintena d’imputats, el jutge del’Audiència Nacional  José de la Mata ha donat un pas transcendental en la investigació del finançament irregular de Convergència, mitjançant donacions a les seves fundacions CatdemFòrum Barcelona i Nous Catalans a canvi d’obra pública o, almenys, d’un tracte preferent. En una interlocutòria ha imputat aquest divendres tant CDC, com el PDECat, que considera un "mer canvi d’aparença" de Convergència, com a persones jurídiques, pels delictes de tràfic d’influència, suborn i blanqueig de capitals, que haurien comès durant almenys 11 anys.

El magistrat cita els dos partits que designin advocat i procurador perquè puguin defensar-se en el procediment demostrant que disposen dels mecanismes de prevenció de la corrupció, a través del control dels seus fons, que el Tribunal de Comptes els ha retret que no tenen en diversos informes. Des de la cúpula del partit postconvergent insisteixen a lamentar que els imputi "per uns fets molt antics" i afirmen que demostraran que són "dues estructures diferents", informa Fidel Masreal. 

A més, en un comunicat el PDECat ha mostrat la seva "absoluta disconformitat i incredulitat per la decisió", perquè es va constituir el 2016, amb "la transparència i les bones pràctiques" com a "senyes d’identitat". I atribueix la seva imputació a la "intenció d’estendre una ombra de dubte amb objectius que no tenen res a veure amb la lluita contra la corrupció".

Eludir responsabilitats penals

Però per deslliurar-se d’aquesta imputació els postconvergents hauran de donar moltes més explicacions, perquè, segons la interlocutòria, el naixement del Partit Demòcrata només "tenia la finalitat de desconnectar-se de les responsabilitats penals en què pogués haver incorregut la formació política precedent, CDC." Per arribar a aquesta conclusió el magistrat fa un ampli repàs de les dues formacions i comprova que "la composició dels òrgans de direcció del PDECat mantenen una identitat substancial amb la de dos anys abans", de CDC; que bona part dels 45 treballadors d’aquest partit s’han quedat en el seu successor, fins i tot després de l’ERO que va patir, i que les Joventuts Nacionalistes de Catalunya hi mantenen la mateixa relació que tenien amb Convergència.

Segons la interlocutòria, el PDECat no només va enviar cartes als grups municipals de CiU perquè passessin a dir-se Partit Demòcrata, sinó que encara mantenen 21 línies de telèfon a nom de CDC. A més, 123 de 172 perfils de Facebook comprovats van passar d’una a una altra formació sense més problema, igual com el compte de Twitter de CDC (@ConvergenciaCAT), que va passar a dir-se @Pdemocratcat, després de limitar-se a esborrar els tuits anteriors. 

Pràctica normalitzada malgrat alguns relleus 

En el 'cas 3%' ja s’investigava alts càrrecs de CDC, perquè "en relació amb altres càrrecs públics i funcionaris de diferents Administracions i institucions públiques de Catalunya, van posar en marxa una estructura per finançar il·legalment el partit polític, en forma encoberta mitjançant donacions” a les seves fundacions, "com a contraprestació per l’adjudicació de contractes d’obra pública o de serveis, amb vulneració dels principis de legalitat, igualtat i transparència” o "simplement per aconseguir millorar les expectatives de ser beneficiaris d'aquests contractes”.

Notícies relacionades

I així, com va acreditar la sentència del 'cas Palau', que el jutge cita, s’hauria mantingut "una d’operativa sistemàtica i sistèmica" que "queda inalterable", amb independència dels relleus que es van produir en les persones integrants de les estructures del partit. La interlocutòria les repassa per afirmar que amb independència del cessament de Oriol Pujol com a secretari general de CDC, el nomenamentd’Artur Mas  com a president, i de Josep Rull com a coordinador general del partit, "els canvis en l’estructura no van suposar en cap cas un cessament en la comissió dels fets objecte d’investigació, i suposen únicament una modificació en la identitat de les persones partícips en aquests". 

El còmput

El magistrat considera que el finançament irregular de Convergència es va mantenir almenys durant 11 anys i que la suma total de licitacions compromeses van ascendir, segons el còmput fet de moment, a 218.759.664 euros. Les adjudicacions definitives en van suposar 168.706.262, als quals cal afegir les modificacions de projectes (1.777.626) i les pròrrogues (4.539.755), la qual cosa en suposa uns 175.000.000 més. Les donacions irregulars a fundacions convergents lligades a aquestes adjudicacions es calculen en més d’un milió d’euros.