Impost de les hipoteques

Echenique proposa convertir Bankia en una "banca pública" per acabar amb l'oligopoli

El secretari d'Organització de Podem proposa utilitzar l'entitat bancària per acabar amb el "càrtel" dels bancs

undefined45871204 pablo echenique noelia vera181112134245

undefined45871204 pablo echenique noelia vera181112134245

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La decisió del Tribunal Suprem de continuar amb la doctrina de fer pagar als ciutadans l’impost d’Actes Jurídics Documentats continua portant cua. En aquest cas, ha sigut Pablo Echenique, secretari d’Organització de Podem, que ha aportat la seva proposta al debat. Pel dirigent morat, aquells economistes que estableixen com a "llei natural" que "qualsevol pujada d’impostos a la banca" suposarà un "encariment dels seus productes" respon a una "resignació" davant del fet que el sistema bancari espanyol és un "oligopoli privat" que actua "en forma de càrtel". 

Per Echenique, la solució per trencar amb aquesta dinàmica és molt clara. Bankia, l’entitat financera rescatada per l’Estat el 2012, ha de "funcionar de veritat com una banca pública". "I és que, segons Echenique, es tracta d’un "banc que ens hem comprat els espanyols" i en el qual la participació de l’Estat supera el 60%. Així, ha defensat, aquest dilluns, la idea de posar l’entitat "a treballar pel bé general, per Espanya, per les famílies espanyoles i per les pimes". 

"Vull ser clar, no fa falta plantejar la nacionalització de Bankia, perquè Bankia és de l’Estat", ha sentenciat Echenique davant de les preguntes dels periodistes sobre la possibilitat de convertir en públic el banc que va haver de ser rescatat durant la crisi financera.  

Substitucions a Bankia

Notícies relacionades

Echenique també s’ha referit a l’actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i a la negativa d’aquest de convertir l’entitat financera en una banca pública. "Si no està d’acord en el fet que Bankia pugui servir per trencar l’oligopoli i el règim de càrtel caldria substituir-lo", ha explicat el dirigent morat abans d’insistir que el banc ha "de funcionar en benefici dels espanyols i no dels voltors financers". Una altra de les idees amb què s’ha mostrat en desacord ha sigut la possible venda de Bankia al sector privat. Echenique ha defensat que no s’ha "de malvendre". 

A més, el dirigent morat, per evitar que, en el cas que els bancs acabin pagant l’impost de les hipoteques, es perjudiqui els ciutadans amb increments en els preus dels productes bancaris, ha proposat acudir al Banc d’Espanya i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. "Ningú pot estar per sobre de la democràcia, la banca tampoc", ha insistit abans d’afegir que determinades entitats haurien "d’impedir que es violin les lleis de la competència i el lliure mercat".