Sentència hipoteques

Milers de persones protesten davant del Suprem per la «vergonya» de la decisió de les hipoteques

La solució de Sánchez no és suficient per a molts ciutadans que es queden sense recuperar els seus diners

zentauroepp45839654 madrid 10 11 2018 economia manifestaci n frente al tribunal 181110191713

zentauroepp45839654 madrid 10 11 2018 economia manifestaci n frente al tribunal 181110191713

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La decisió del Govern que el pagament de l’impost dels actes jurídics documentats (AJD) correspongui a partir d’ara a la banca –aquest dissabte ha entrat en vigor el decret llei– no ha sigut suficient per evitar que milers de ciutadans sortissin al carrer de moltes ciutats, com ara Madrid i Barcelona, per protestar per la decisió del Suprem que deixa “milions” d’hipotecats sense recuperar els seus diners.

A crits de “vergonya, vergonya” s’han congregat més d’un miler de persones davant la seu del Tribunal Suprem a Madrid, convocats per Esquerra Unida i Podem, el secretari general del qual, Pablo Iglesias, ha encapçalat la concentració. “El que ha passat és una vergonya, és un atemptat a la separació de poders, és un atemptat a la democràcia espanyola”, ha dit Iglesias als mitjans.

Les concentracions es van replicar a les principals ciutats espanyoles

El líder de Podem ha estat flanquejat per la seva companya de partit i portaveu adjunta, Ione Belarra, el secretari general d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, i Pedro del Cura, l’alcalde de Rivas-Vaciamadrid,poble que va desencadenar l’escàndolal rebre una sentència favorable per un préstec que va demanar per a la construcció de vivendes públiques.

“En aquest país s’han produït més de 700.000 desnonaments i al voltant de 20 sentències del tribunal europeu criticant la legislació espanyola i mai una sala judicial ha considerat interessant reunir-se per veure què estava passant amb la legislació espanyola, no obstant, cada vegada que tus un banc es perd tot”, protestava el portaveu de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques, Paco Morote.

Portant pancartes que on hi posava“suprema cagada”o “justícia i banca al reformatori”, les més de mil persones que es van agrupar a la plaça Villa de París de Madrid es mostraven poc convençudes ambla solució de Pedro Sánchezque d’ara endavant siguin els bancs els que paguin l’impost. “La banca mai perd”, assegurava Mari Carmen Alcázar davant de la seva germana Pilar i les seves filles petites. Elles van decidir formar part de la protesta perquè els jutges “vegin que el que han fet està fatal”,tot i que convençudes que seran els ciutadans els que continuaran pagant l’impost.Una opinió compartida per Félix Horcajada, que creu que “la banca apujarà les hipoteques per recuperar els diners que li trauran”. 

“Suprema cagada” hi posava en algunes pancartes

Tampoc Iglesias confia en el Reial Decret Llei com a una solució: “És un pas, però no n’hi ha prou”, va dir. S’ha de fer una llei en línia amb el que va dir la sala competent del Tribunal Suprem: queals espanyols els deuen diners, que els espanyols han de cobrar els diners que se’ls deuen i que han de pagar els bancs”, va afegir.

D’altra banda, la portaveu de Facua, Ángeles Castellano, també es va mostrar“escèptica” amb la decisió de Sánchez, que tem que s’acabi convertint “en paper mullat”.

Molts motius per protestar

Notícies relacionades

“Aquesta economia és pura hipocresia” o “fa falta ja una vaga general” van ser altres dels càntics que van sonar durant una concentració per protestar contra la sentència del Suprem, que ha servit també per mostrarl’inconformisme i la indignació de la ciutadania davant d’altres problemàtiques com el dret a una vivenda digna, a unes pensions en condicions, o a un treball no precari.

Entre els col·lectius congregats, a més de representants de la PAH i Facua, també hi va haver representants dels sindicats CCOO i UGT, associacions de pensionistes, joventuts comunistes o els treballadors de Coca Cola.