La factura de l'exhumació

Treure Franco del Valle de los Caídos no costarà més de 2.000 euros

El trajecte des de Cuelgamuros fins a Madrid suposarà 300 euros si el cotxe de morts és un Mercedes

fretro-de-franco

fretro-de-franco

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Empresaris funeraris consultats per EL PERIÓDICO estimen que traslladar Franco no costarà més de 2.000 euros. Però la factura, expliquen, està subjecta a imponderables.

El funerari que acudeixi al Valle de los Caídos haurà de tenir disponible un fèretre nou, per si el del dictador surt en mal estat. És probable, després de 43 anys de cripta humida. I no és qüestió que, al retirar la llosa de 1.500 quilos, trencar un fi envà, accedir a la fossa i elevar la caixa des d’1,70 metres de profunditat, el taüt s’esquerdi o desmunti i calgui esperar amb les restes fora que arribi un altre sarcòfag.

Solucionat això, queda el trajecte. El cost a Madrid és d’1,40 euros per quilòmetre. Serien 57,4 euros (41 quilòmetres) fins a la catedral de l’Almudena, o 81,76 euros (58,4 quilòmetres) fins al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio. A part, la dieta del xofer i el lloguer del cotxe. Però les funeràries madrilenyes acorden amb les companyies d’assegurances un preu global de 200 a 300 euros per quilometratge, cotxe i dietes a qualsevol distància sempre que sigui a la província, depenent de si es tria un discret furgó o un luxós Mercedes. En qualsevol cas, el reglament ordena que sigui un vehicle amb perfectes ancoratges del taüt, per evitar que surti volant en cas d’accident.

Notícies relacionades

A aquest capítol s’hi han de sumar les despeses de tramitació. El transportista, a la seva arribada al cementiri de destinació, ha d’entregar a l’encarregat els papers del dret d’enterrament, el full de trasllat i el certificat de defunció del que porta en la part posterior del cotxe de morts. "La partida de defunció és el DNI del mort. Importa per asseverar al cementiri receptor la data de la mort per a la seva adequada inscripció", expliquen aquestes fonts.

El Govern sufragarà l’exhumació i trasllat, i entén que la reinhumació i nova làpida aniran a càrrec de la família, informa Iolanda Mármol. A la factura caldria afegir el salari dels picapedrers si no és personal de Patrimoni Nacional el que aixeca la làpida. I a tota la suma, un 21 per cent d’IVA.