POLÈMICA SOBRE LES CÀRREGUES POLICIALS

Buch defensa la "proporcionalitat" dels Mossos el 29-S davant d'una "minoria violenta"

El conseller, criticat per l'oposició, admet dubtes per la conducta d'algun agent

Els CDR desafien al titular d'Interior i l'emplacen als escarnis de divendres

zentauroepp45412412 graf3618  barcelona  10 10 2018   el conseller de interior  181010143303

zentauroepp45412412 graf3618 barcelona 10 10 2018 el conseller de interior 181010143303 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller Miquel Buch ha defensat aquest dimecres al Parlament l’"excel·lent tasca" dels Mossos d’Esquadra en els incidents després de la manifestació de Jusapol el 29-S i l’aniversari de l’1-O, quan van utilitzar la força de forma "proporcionada" davant d’una "minoria violenta", tot i que ha admès dubtes per la conducta d’algun agent. La CUP, que ja va demanar la dimissió del titular d’Interior després de les càrregues d’aquell dia, ha tornat a ser el partit que ha carregat contra Buch amb més força.

En una compareixença al Parlament, el conseller ha reconegut que el dispositiu policial del 29-S i de l’1-O no va ser "totalment perfecte", tot i que ha remarcat que els Mossos van comptar amb els "mitjans adequats", no es van veure "mai superats" i ha ressaltat la seva "gran professionalitat" davant les "actuacions violentes" d’una "minoria radical i violenta", que aquells dies "va emergir de nou" a Catalunya "després d’anys desapareguda".

Sobre l’intentd’alguns grups d’irrompre al Parlament en el primer aniversari de l’1-O al Parlament , Buch ha detallat que els Mossos van fer en primera instància un "replegament estratègic" a dins de l’edifici per comprovar si la no presència policial "disminuïa" l’actitud dels manifestants i que quan van constatar que se sobrepassaven les "línies vermelles del civisme pacífic" van fer un ús "gradual i proporcional" de la força per dispersar-los. 

Maria Sirvent, l’encarregada de respondre a Buch en nom de la CUP, li ha retret que es referís a l’"esquerra independentista radical". "És molt perillós utilitzar aquesta estratègia, la mateixa que utilitza l’aparell repressiu de l’Estat espanyol." Després que Buch li repliqués que si fos per la CUP no hi hauria policia, Sirvent li ha criticat el seu model

"paternalista i condescendent" exigint-li respecte i "que no infantilitzi cap projecte polític".

Notícies relacionades

Però no ha sigut l’única crítica amb Buch. Ciutadans l’ha acusat de ser massa permissiu amb els CDR. "Els CDR han de ser una mena de nou Santa Santorum, però no se’ls pot deixar en un oasi d’impunitat", ha sentenciat Matías Alonso, que ha volgut recordar que "no existeix el dret de contramanifestació, com s’està fent en els últims temps". Com ja va dir Ernest Maragall en el seu dia, Montserrat Fornells, diputada d’ERC, ha qualificat Jusapol de "braç armat de Ciutadans"."La manifestació de Jusapol és una estratègia més de Ciutadans perquè hi hagi violència a Catalunya", ha afirmat. Els comuns també coincideixen a considerar l’homenatge dels policies que van intentar impedir en el referèndum una "provocació. "Aquestes provocacions continuaran i aquests grups volen ocupar els nostres carrers (...). Prepari al seu departament per aquestes provocacions", li ha advertit Joan Josep Nuet, que també ha lamentat la "falta de professionalitat" en la preparació del dispositiu.

El repte dels CDR

Més durs han sigut el PSC i el PP. El socialista Carles Castillo li ha retret la falta d’"autocrítica" i li ha traslladat la seva preocupació per "la desmotivació de la plantilla i per l’ús polític del cos de Mossos". Per la seva part Alejandro Fernández s’ha mostrat sorprès per la "metamorfosi" de Buch que, segons el nou home fort dels populars, ha passat de "preadolescent a home d’ordre". Mentre que Fernández l’acusava de ser un "animador dels CDR", el compte d’aquests comitès desafiava Buch des del seu compte de Twitter. "Buch, ¡no ens fas por! La teva por és un insult a totes aquelles que hem defensat, en so de pau, la democràcia." Un missatge que han acompanyat amb el 'hashtag' #BuchNosVemoselViernes, en al·lusió a l’escarni que han preparat davant les seus del PDECat i ERC per tornar a reclamar els partits de Govern "República o dimissió".