LA CRISI CATALANA

La cúpula dels Mossos sí que reconeix als sindicats que el dispositiu del Parlament era insuficient

A porta tancada, tant el director Martínez com el comissari Esquius admeten que no van preveure que seria una jornada amb aldarulls

Els sindicats USPAC, SPC i CAT demanen la dimissió dels responsables de la Conselleria d'Interior per aquests fets

cmontanyes45304699 mossos181002205205

cmontanyes45304699 mossos181002205205

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

A porta tancada, en una reunió amb els sindicats dels Mossos d’Esquadra celebrada aquest dimecres a l’ABP de Les Corts, el director general de la policia catalana, Andreu Martínez, i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, han rectificat les explicacions que el primer va donar públicament ahir dimarts sobre el dispositiu de seguretat que es va veure superat pels aldarulls de l’aniversari de l’1-O i que va culminar en la ja famosa tancada dels antiavalots a l’interior d’un Parlament assetjat per manifestants independentistes. Un episodi que ha indignat els agents del cos de seguretat català

El director Martínez havia negat el dia anterior que el dispositiu desplegat durant tota la jornada per contenir les protestes dels CDR hagués sigut insuficient, ni mancat de planificació, i fins i tot va afirmar que l’enviament d’urgència de les patrulles que van acabar defensant el Parlament estava "previst". 

Autocrítica 

Segons els sindicats, Esquius sí que ha fet autocrítica i ha reconegut que no van preveure que un acte convocat per l’ANC pogués acabar com ho va fer, perquè no existien precedents violents, ni tampoc la comissaria d’Informació va donar cap avís. El comissari ha explicat que, quan aquests van esclatar, es va tractar de distribuir els efectius disponibles en funció dels esdeveniments. Ni Esquius ni Martínez han acceptat, en canvi, que es neguessin les peticions de dispersar –sol·licitades pels antiavalots– per motius polítics i han assegurat que totes les decisions que es van prendre van ser "operatives". 

Des de la Brigada Mòbil, segons fonts consultades per aquest diari, no es culpa els responsables policials dels errors comesos durant la jornada, però, sí, "als responsables polítics". Començant pel president Quim Torra, a qui continuen retraient "la hipocresia" d’ordenar-los que posin límit a manifestacions independentistes mentre públicament demana als CDR que pressionin.  

Demanen dimissions

Notícies relacionades

Les explicacions d’Esquius i Martínez, que fonts d’Interior remarquen que van de la mà, no han convençut els sindicats, que, durant una reunió amb instants tensos, els han retret que no activessin més recursos tractant l’1-O com una jornada extraordinària i que es neguessin a atendre la petició de dispersar dels especialistes en ordre públic, tant en les concentracions de Girona a la delegació del Govern, com a la Via Laietana –la van negar en 10 ocasions malgrat que els agents es van trobar sota una pluja d’objectes– o al Parlament. Aquesta última va ser la que va acabar desembocant en la històrica estampa d’una policia protegida amb cascos del 1992 després d’haver cedit davant del setge de manifestants que van arribar fins a la mateixa porta de la cambra catalana.

Francesc Vidal, de laUSPAC, ha explicat que, juntament amb el SPC i el CAT, exigeixen la dimissió de l’equip de la Conselleria d’Interior "per la mala gestió demostrada i el poc reconeixement als agents que estan treballant al carrer". Tant el SME com la FEPOL s’han afegit a les crítiques, però, de moment, exigeixen només que la rectificació sigui pública.