Un dispositiu insuficient dels Mossos enfurisma els agents

Els aldarulls del Parlament van obligar a absorbir d'urgència totes les patrulles de Barcelona

Segons el balanç oficial, 32 agents han resultat ferits en una nit en què hi ha hagut "un descontrol sense precedents"

021018 ao1o16-9 ep / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els disturbis de l’aniversari de l’1-O a Catalunya han deixat al descobert una mala planificació del dispositiu de seguretat delsMossos d’Esquadra, que ha enfurismat els agents del cos català.

Segons fonts policials, dues unitats senceres de la Brigada Mòbil –els especialistes en ordre públic– tenien festa aquest dilluns. La protecció de la subdelegació del Govern espanyol a Girona va retenir una altra bona porció dels efectius d’aquesta especialitat durant gairebé tota la jornada.

Tampoc els agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) –els policies de rang inferior però igualment especialitzats en ordre públic– comptaven amb prou efectius perquè no es van activar els reforços necessaris.

Línia desbordada 

El resultat va ser que únicament van quedar disponibles per cobrir el final de la manifestació principal, que s’acabava davant el Parlament de Catalunya, una dotació, que es va acabar veient desbordada. Els manifestants independentistes que van superar el cordó policial van fer que saltessin totes les alarmes al centre de coordinació de l’operació.

Per les emissores van donar ordrea totes les patrulles de Seguretat Ciutadana (USC) que es dirigissinamb els prioritaris encesoscap al Parlament, després d’equipar-se amb cascos blancs i un escut. A aquests agents, sense formació en aldarulls, els va tocar anar a ajudar els antiavalots, que es van veure envoltats al parc de la Ciutadella.

La gota que fa vessar el vas

La imatge, que es convertirà en històrica, va ser la de policies habitualment destinats a les patrulles del carrer equipats amb un casc blanc i duent a terme tasques d’ordre públic. Va ser la gota que va fer vessar el vas de la paciència al si del cos policial cremat després de les crítiques rebudes per les càrregues policials de dissabte passat i que van sentir perplexos aquest dilluns que el presidentTorra animava els CDR a continuar "pressionant".

La simultaneïtat d’incidents, al Parlament i davant la Prefectura del Cos Nacional de Policia (CNP), va provocar que en aquest segon lloc amb les dotacions no n’hi hagués prou per dispersar les persones de la Via Laietana. Els antiavalots destinats davant la prefectura van acabar passant amb els furgons en un sentit i l’altre del carrer sense que això impedís que una vegada i una altra els manifestants tornessin a col·locar-hi barreres amb bosses d’escombraries i tanques.

El balanç de ferits

Notícies relacionades

En total, entre els incidents del Parlament, de Via Laietana i Girona van resultar ferits 32 agents, segons un balanç oficial del cos català. L’altra conseqüència de la mala planificació per a aquest 1-O va ser que enviar totes les patrulles d’urgència al Parlament va deixar tota la ciutat sense policies al carrer durant hores. 

La tensió entre policia catalana i bona part del sector independentista ha quedat també reflectida a les xarxes socials, en què les intervencions per dispersar el Parlament o la Via Laietana han sigut fortament criticades. El col·lectiu Arran, sense anar més lluny, ha promès al Govern de Torra que, després d’aquesta intervenció policial, es convertirà en el seu "malson".