LA CRISI CATALANA

Puigdemont amenaça de fer caure Sánchez «en les pròximes setmanes»

El PDECat analitza la seva estratègia respecte a la Crida i al Govern

La plataforma de l'expresident suma uns 5.000 fundadors

zentauroepp45102369 graf6310  hasselt  b lgica   19 09 2018   el expresidente de180925083338

zentauroepp45102369 graf6310 hasselt b lgica 19 09 2018 el expresidente de180925083338 / Jose Villalgordo

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’‘expresident’ de la Generalitat, Carles Puigdemont ha advertit el president del Govern, Pedro Sánchez, que en les “pròximes setmanes” pot perdre la majoria al Congrés si no presenta un projecte per a Catalunya. “Els temps s’han acabat”, ha advertit en una conferència a les illes Feroe. En un to crític i a l’endemà que el Govern cités el PDECat i ERC per aprovar el projecte de pressupostos i que Sánchez amenacés de portar la resolució del Parlament contra la monarquia al Tribunal Constitucional, Puigdemont ha assegurat que Sánchez ha tingut prou temps per donar una resposta a la qüestió catalana i ha demostrat ser “incapaç” de fer-ho, segons l’‘expresident’.

Fonts del PDECat al Congrés veuen escàs marge negociador i acusen el PSOE de no haver-se esforçat sobre això, però mantenen la seva predisposició al diàleg quan es produeixin cites negociadores per part dels socialistes amb un projecte pressupostari ja concretat.

El rei

D’altra banda, Puigdemont, en una visita a les Illes Fèroe –on ha participat en un cicle de reunions sobre l’autodeterminació– també ha carregat contra la reacció del Govern en defensa del rei per la resolució del Parlament en què se’l reprova per la seva actuació davant del referèndum de l’1-0 i en què s’advoca per abolir la monarquia. L’expresident, respon al tuit que va llançar aquest dijous Sánchez qualificant d’“inadmissible” la votació de la Cambra catalana i anunciant mesures legals, i afirma: “¿mesures legals davant d’una resolució política? ¿Igual que el PP? ¿Quines mesures? ¿Les mateixes que mantenen a presó sense judici a la presidenta [del Parlament] Carme Forcadell? ¿Sap que la resolució és dels seus socis de govern? ‘Republicans’ monàrquics. Quin nou diàleg”. També el president del Parlament, Roger Torrent, va recórrer a Twitter per respondre al president del Govern: “El que hauria de preocupar el president Sánchez no és que el Parlament reprovi el paper de la monarquia sinó que la monarquia hagi emparat la violència i la repressió contra els legítims representants del poble de Catalunya pel fet d’haver organitzat un referèndum”.

Debat intern al PDECat

Notícies relacionades

En paral·lel, la direcció del PDECat ha fet aquest divendres una reunió de la seva direcció per establir una estratègia unificada respecte als principals reptes del partit en els propers mesos. Entre ells, l’actuació dels seus diputats en el Congrés, la relació amb la Crida Nacional per la República que impulsa l’expresident Carles Puigdemont, i els desafiaments electorals, començant per les eleccions municipals i europees del proper mes de maig.

Els ‘fundadors’ de la Crida

Sobre la Crida, segueix pendent la decisió que ha de prendre el PDECat sobre si integrar-se o no en la nova organització, una cosa que no veuen clara destacats representants del partit, a la vista que el moviment de Puigdemont no ha aconseguit la transversalitat. Fonts de la Crida xifraven aquesta setmana en 5.000 les persones que s’han fet “fundadores” d’aquest moviment –respecte als 50.000 adherits inicialment.