RESPOSTA

El PDECat rebutja l'ultimàtum de l'ANC al Govern

Bonvehí admet que la via rupturista de l'1-O no ha fructificat

Reivindica la unitat i el diàleg i recolza, sí, l'ultimàtum de Torra a Sánchez

zentauroepp44415498 pla curt del nou president del pdecat  david bonveh   dalt d180722195036

zentauroepp44415498 pla curt del nou president del pdecat david bonveh dalt d180722195036 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En resposta a l’ultimàtum de l’ANC perquè el Govern faci efectiva la república catalana abans del 21 de desembre o que faci un pas al costat, el president del PDECat, David Bonvehí, s’ha desmarcat d’aquesta advertència: "L’ANC ho ha d’entendre i s’ha de posar en el lloc de la majoria parlamentària i del Govern, que tenen l’obligació de governar bé i arribar a acords parlamentaris per avançar en l’aposta del diàleg. I demano a l’ANC que es posi al costat del Govern i de la majoria parlamentària, perquè volen la independència com ho vol l’ANC i estan compromesos a tirar endavant la república, però té dificultats per culpa de l’Estat. Demano comprensió a l’ANC, no som partidaris d’anar posant-nos ultimàtums entre tots”.

Bonvehí ha assumit que la via independentista empresa l’1-O de l’any passat no ha fructificat. "Com a l’ANC, també ens agradaria fer efectiva la república, però abans del 21 de desembre hem de buscar altres vies, no la que ens vam dotar l’1-O, que no ha sigut possible perquè totes les institucions de l’Estat de forma antidemocràtica han evitat que es portés a terme i ara estem en via de buscar fer efectiu el mandat de l’1-O, però no de la manera que havíem previst l’1-O. I hem de buscar nous camins per aconseguir la independència. Posar-nos ultimàtums a nosaltres mateixos és una pressió que no ha de ser el principal cavall de batalla”

Recolzament a l’ultimàtum de Torra

Bonvehí ha dit que el seu partit avala la posició del president de la Generalitat, Quim Torra, respecte a un possible ultimàtum al Govern espanyol perquè abans del novembre accepti negociar un referèndum d’autodeterminació. “Els nostres diputats a disposició del Govern, no som un partit de posar ultimàtums contínuament, però la situació és tan anòmala que ja no ens val que això quedi aparcat sine die i ens sumem a la rapidesa expressada pel president”.

"Som conscients que al novembre no es produirà l’acord definitiu", ha matisat Bonvehí, si bé ha dit que en aquest termini s’ha de portar a terme el calendari de la proposta política i els interlocutors respectius. El dirigent sobiranista ha provat d’aturar les discrepàncies internes sobre l’ultimàtum afirmant que "els nostres diputats i senadors es posen a disposició del Govern pel diàleg sí, sempre, però l’espera de la proposta de Sánchez no pot ser il·limitada".

"No ens hem agradat"

Notícies relacionades

Bonvehí ha assumit que en les últimes setmanes els independentistes no s’han “agradat”. I ha afirmat que el partit ha intentat millorar la coordinació existent. "Demano que la gent que està a les institucions o en el grup parlamentari que informin al partit i que actuem tots, no només JxCat, sinó el sobiranisme, de manera coordinada i quan ens mostrem a la ciutadania transmetem sensació d’unitat i que fem bé les coses", ha afegit.

Comissió d’investigació

D’altra banda, Bonvehí ha anunciat una proposta per una comissió d’investigació al Congrés sobre l’actuació de l’Estat, inclosa la Casa Reial, en relació amb el procés: "¡Hem acordat iniciar una ronda de contactes amb altres grups al Congrés per demanar una comissió d’investigació sobre l’actuació de les institucions de l’Estat, inclosa la Casa Reial, en relació amb la fuga d’empreses i el perjudici econòmic contra la ciutadania de Catalunya", ha detallat.