PARLAMENT

Buch als CDR: "Al feixisme se'l combat amb més democràcia, no saltant-se cordons policials"

El conseller d'Interior nega l'acusació de Ciutadans, el PSC i el PP d'utilitzar políticament els Mossos

zentauroepp45412412 graf3618  barcelona  10 10 2018   el conseller de interior  181010143303

zentauroepp45412412 graf3618 barcelona 10 10 2018 el conseller de interior 181010143303 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha recriminat aquest dimecres l’actitud delsCDR durant les mobilitzacions del 29 de setembre i l’1 d’octubre passats: "Al feixisme se’l combat amb més democràcia, no saltant-se cordons policials per anar a buscar un conflicte violent amb altres persones".

Ho ha dit durant la sessió de control al Govern al Parlament, fent referència als incidents que hi va haver aquells dies entre manifestants i els Mossos d’Esquadra.

El 29 de setembre Jusapol havia convocat una manifestació per reconèixer els agents que van participar en el dispositiu contra l’1-O, l’esquerra independentista en va convocar una altra de rebuig i hi va haver topades i càrregues.

I durant l’aniversari de l’1 d’octubre hi va haver càrregues dels Mossos contra manifestants independentistes que van intentar entrar al Parlament.

"To provocatiu"

El diputat dels comuns Joan Josep Nuet ha criticat els operatius dels dos dies, creu que falten efectius i ha preguntat: "¿A qui se li acut permetre que la Jusapol desfili pel centre de Barcelona orgullosament satisfeta pels cops de porra de l’1 d’octubre?".

Buch ha afirmat que no li va agradar que Jusapol es manifestés a Barcelona dies abans de l’aniversari de l’1-O, al considerar que la mobilització tenia un "to provocatiu", però que ha de respectar el dret a manifestació de tothom.

A més, ha demanat als comuns que col·laborin amb el Govern a desmuntar "el fals relat de la convivència" que considera que fan el Govern central, Cs, el PSC i el PP.

Encreuament d’acusacions amb Cs i el PP

Matías Alonso (Cs) li ha preguntat com valora la situació dels Mossos des que va arribar a la Conselleria, i ha alertat que la seva gestió i la dels seus predecessors "ha dividit els Mossos".

"La seva actuació va en contra de la moral i el prestigi dels Mossos d’Esquadra. No són ni poden ser mai una policia política", i ha criticat l’operatiu durant les manifestacions del 29 de setembre i l’1 d’octubre.

Buch ha acusat Cs de dir que a la policia catalana no "se l’ha de respectar ni obeir" perquè consideren que actua políticament, malgrat que fan un discurs demanant respecte.

"Quan acabin de respectar-la i obeir-la, vinguin a fer segons quins discursos que són més populistes que raonables i seriosos", ha retret.

Xavier García Albiol (PP) ha reiterat l’acusació d’utilització política dels Mossos, i ha advertit que "els únics que utilitzen la policia com una policia política són règims en què hi ha instaurada una dictadura", a més de preguntar a Buch si comparteix les declaracions de Torra animant els CDR a continuar pressionant.

El conseller ha negat que Torra instés als CDR que pressionessin, sinó que vetllessin perquè el Govern compleixi el seu programa electoral, i ho ha exemplificat demanant a l’oposició que el "collin" per fer millor la seva feina.

I ha carregat contra Albiol per acusar el Govern d’utilitzar políticament els Mossos, ja que, segons ell, això és el que va fer el PP en el Govern central per frenar el procés independentista: "Que em vulgui donar lliçons a mi té nassos".

PSC-Units

El diputat del PSC-Units Carles Castillo ha destacat que la seguretat a Catalunya gaudeix de bon estat, però ha acusat a Buch que "se l’estan carregant a còpia de jugar políticament amb la seva gestió", i ha mostrat la seva preocupació per les condicions laborals dels agents.

A més, ha assegurat que en els operatius de l’1 d’octubre d’aquest any hi va haver falta de previsió i ha acusat Torra d’animar els CDR a pressionar: "Vostès els alimenten i després els Mossos han de córrer per tot arreu, i amb material fet malbé".

Notícies relacionades

Buch ha assegurat que els Mossos no actuen com una policia política i ha reivindicat que "les dades demostren la gran confiança de la societat en els Mossos, tot i que alguns pretenen veure-la com una policia política i no democràtica".

El conseller ha reiterat el seu recolzament als agents i ha deixat la seva valoració dels operatius del 29 de setembre i l’1 d’octubre per a la compareixença que farà al Parlament.