CONSELL DE MINISTRES

El Govern avisa que actuarà si el Parlament no acata la Constitució

L'Executiu admet que està "seriosament preocupat" perquè l'independentisme "arrossegui en la seva deriva tot Catalunya"

La Moncloa mantindrà les negociacions amb el PDECat i ERC per salvar els Pressupostos

fcasals45343293 madrid 05 10 2018  pol tica   pedro s nchez  presidente del 181005100734

fcasals45343293 madrid 05 10 2018 pol tica pedro s nchez presidente del 181005100734 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern no oculta la seva inquietud per l’evolució de la crisi a Catalunya i les decisions adoptades pel Parlament en les últimes hores sobre els diputats suspesos. En aquest context, l’Executiu ha llançat un missatge als dirigents d’ERC i JxCat aquest divendres. "Si el Parlament adopta decisions contràries a la Constitució, el Govern actuarà en conseqüència", ha advertit la ministra portaveu, Isabel Celaá, que ha insistit que l’Executiu sempre defensarà la legitimitat constitucional i totes les institucions, "també les catalanes i els drets i llibertats dels catalans".

En una roda de premsa a la Moncloa, ha afirmat que l’independentisme "està patint una crisi important, que arrossega en la seva deriva tot Catalunya" i ha instat els partits catalans que abandonin "posicions numantines" i desbloquegin la Cambra autonòmica.

Desbloquejar Catalunya

L’Executiu també ha instat el president Quim Torra que lideri un diàleg entre els catalans i els independentistes que "desbloquegin" la institució.

El Govern no prendrà en tot cas la decisió fins que el Parlament ratifiqui o anul·li l’acord pres aquest dijous a la Mesa. "El Govern espera que en aquesta transmissió de dret parlamentari es dugui a terme de conformitat amb la interlocutòria del Suprem. Aquesta decisió no ha sigut presa", ha assenyalat Celaá.

Notícies relacionades

Davant les veus, el PP i Ciutadans, que li demanen mà dura a Catalunya, l’Executiu diu que està determinat a tenir "tota la paciència" per tancar la "ferida" oberta en la societat catalana.

Negociar amb ERC i el PDECat

Segons Celaá, malgrat les dificultats, el Govern confia a aprovar els Pressupostos del 2019 i treballa "agosaradament" perquè sigui així. Ha assegurat que la intenció és negociar també amb les forces independentistes en el Congrés. "Treballarem amb totes les forces parlamentàries, també amb ERC i el PDECat, i ells hauran de ser els que diguin si aquest país té